Der viser Nord-Trøndelag Teater Kjærligheten er blå, en musikal om maleren Jacob Weidemanns liv. Erik Wenberg Jacobsen som Weidemann, gir oss innblikk i et liv fylt av motsetninger. Stort alkoholforbruk, kaotisk kjærlighetsliv, men også en respektert kunstner som ble båret fram av blant andre Rolf Stenersen. Vi får også innblikk i kampen han må igjennom etter en spregningsulykke som nær koster ham synet. Han ble blind på det ene øyet og berget det andre. Vi møter også en Weidemann i rennesteinene etter at hans første kone hadde forlatt ham; "Det er fra rennesteinene du kan se stjernene – og fatte avstanden".

Fra skogbunnen til alteretSom ung kunstner i Bergen møter han fortvilelsen over å måtte "male det som fines". Vi får være med gjennom utviklingen fra å male "skogbunnbilder" til et av hans store verk, altertavlen i Steinkjer kirke. Vi får også være flue på veggen under et lystig menighetsrådsmøte før det blir bestemt at Weidemann får oppdraget.

Geniale Nils AasDen som virkelig brakte fram latteren i forsamlingen, og som gjorde en imponerende troverdig figur, var Øyvind Brandtzæg som Nils Aas. Han lignet originalen på en slik måte at det var nesten ekkelt. Hver en fingerbevegelse, kroppsholdning og hvert ansiktsuttrykk minnet slik om den Nils Aas vi har møtt, for eksempel på TV, at det ble fristende å gå fram å hilse på ham. Brandtzæg formidlet den trauste, nøkterne inderøyningen med det store talentet, og hans forhold til maleren Weidemann på en fascinerende måte.

Vakker lyssettingNår en maler skal portretteres, setter det store krav til lys og farger i forestillingen. Den effektive scenografien kombinert med en nydelig lysdesign understreket både Weidemanns liv og kunst, særlig i forbindelse med altertavlen i Steinkjer kirke. På samme måte som du ved å høre musikken kunne se Weidemanns bilder. Ja, det er kanskje litt glatt på veiene om dagen, og du synes det er godt å slappe av i novembermørket. Til det er det bare en ting å si: På med broddene og møt på forestilling. Dette bør du ikke gå glipp av.

Øyvind Brandtzæg som Nils Aas (t.v.) og erik Wenberg Jacobsen i rollen som Jacob Weidemann Foto: Leif Arne Holme