Ekteparet ble pensjonister for 12 år siden etter et langt slitsomt liv som gårdbrukere. De har alltid vært glade i å reise, men den første langturen ble det ikke noe av før i 1970. Etter det ble det turer til blant annet Romania, Kina og Thailand før pensjonisttilværelsen.

Volontører

– Vi syntes vi var for spreke pensjonister til å ikke gjøre noen ting og vi hadde lyst til å komme oss ut i verden, forteller Johan. Så hadde det seg slik at ekteparet kjente bestyrerne på et aldershjem i Israel, Jostein og Eva Aune fra Stadsbygd. Da det ble ledig vaktmesterstilling der nede var ikke ekteparet Hermstad sene om å dra nedover som såkalte volontører. Det vil si frivillighetsarbeide.

– Dette var på Ebenezer-hjemmet i Haifa, drevet av messiastroende jøder, forteller Johanne. Hun ble medhjelper på arbeidsstua, mens Johan ble vaktmesterassistent på dette eldresenteret som har 30 beboere og en blanding av jøder og arabere både som pensjonærer og arbeidere. Det starta med to måneder første året. Etter hvert ble det mer. Johanne og Johan Hermstad tilbrakte åtte år som volontører, de siste årene var de i Israel nesten halve året. Så ble det nye folk på hjemmet og en del omlegging og dermed var det tid for å finne på noe annet.

Kypros

Langtidsferie i Agia Napa på Kyrpos ble tingen. Her har ekteparet nå nylig kommet tilbake fra sin fjerde tur, og neste tur er allerede planlagt neste år.

– Vi setter utrolig stor pris på det sosiale engasjementet. Det er helt fantastisk på Kypros. Det er ei aktiv sjømannskirke med norsk og svensk prest der nede, Der er det både kulturkvelder, lyrikkvelder, gudstjenester, andakter og sangkvelder som vi deltar på. Det er arrangementer i kirka fem kvelder i uka, forteller ekteparet, som bor på et hotell midt i sentrum og omlag en kilometers gange fra sjømannskirka. I tillegg legger kommunen opp til at pensjonistene som inntar Kypros hele vinterhalvåret skal ha det fint. I Agia Napa er det blant annet hver uke kulturelle innslag i Town Hall, gratis for alle. Mens vi nordboere måker snø og går på ski, bruker ekteparet Hermstad blant annet tiden på tandemsykkel. Det kan man nemlig leie for hele perioden i Agia Napa.

Les mer om denne saken i Fosna-Folkets papirutgave eller på pdf!