- Vi er veldig fornøyde med å ha fått støtte til å utvikle miljøaksjonen «Hold Midt-Norge rent» i år. Det er flott at det er så mange ulike aktører på plass her så vi virkelig kan knytte sammen de ulike bidragsyterne. Målet for oss i Fylkesmannen er i løpet av året å foreslå en organisering for strandryddingen på permanent basis, sier Stein-Arne Andreassen, fagdirektør for klima og klimatilpasning i Fylkesmannen i Trøndelag til den oppmøtte forsamlingen.

I fjor bidro fosningene til at aksjonen «Hold Midt-Norge rent» samlet inn over 220 tonn plast og annet avfall fra strender og vassdrag.

Engasjementet rundt mikroplast og plast i havet er minst like stort i år.

Fosen renovasjon og Midtre Namdal avfallsselskap håper fosninger gjør seg klare til å sette innsamlingsrekord i år.

Plast i maten

Det politiske Norge legger opp til at matproduksjonen i norsk saltvann skal mangedobles frem mot 2050. Matproduksjon i havet skal ta over mens oljesektoren gradvis fases ut de neste årene.

- For å få det til må vi slutte å ha plast i havet. Det sies at halvparten av all plasten produsert etter andre verdenskrig er endt i havet. Den andre halvparten er deponert eller gått i forbrenning, sier Andreassen.

- Om det hadde vært store partikler hadde det vært et stort fokus på å fange det opp. I tillegg kommer det som brytes opp til nanoplast og mikroplast som man finner helt inn i mikroskopisk plankton. Da havner plast inn i maten, sier han.

Stein-Arne Andreassen, fagdirektør for klima og klimatilpasning i Fylkesmannen i Trøndelag Foto: Jakob Ellingsen

Flere med

- Samarbeidet er enda større enn i fjor. Det viktige er å få til en samordnet aksjon så (avfallet) som samles inn blir deponert på riktig måte. Dykkerne er med på laget også i år, og vi håper at vi setter rekord for antall innsamlet avfall i 2018, sier Marianne Brødreskift i Fosen renovasjon.

- Alle renovasjonsselskapene er enige i hvordan vi gjennomfører innhenting av det avfallet folk samler inn. Det gjør at det blir enklest mulig å kvitte seg med rasket så alle kan være med, sier Bård Sandnes i Midtre Namdal avfallsselskap, som driver renovasjonen i Roan og Osen.

Marianna Brødreskift i Fosen renovasjon og Bård Sandnes i Midtre Namdal avfallsselskap håper fosningene tar kontakt med sitt lokale renovasjonsselskap for å få avtalt henting av avfall samlet inn i årets strandryddeaksjon. Foto: Jakob Ellingsen

Ryddeaksjonen

I korte trekk blir årets strandryddeaksjon veldig lik tilsvarende aksjon i fjor. Årets strandryddedag er 5. mai, men aksjonen går fra helt sist i april og inn mot midten av juni slik at alle som vil får god anledning til å være med å rydde.

- Vi deler ut gratis sekker og henter avfallet fra strandryddingen gratis. Sekkene får man tak i på rådhusene eller gjenvinningsstasjonene, sier Brødreskift.

- Det er viktig at vi får hentet søplet så det ikke ender opp i naturen igjen. Derfor ønsker vi at alle tar kontakt med sitt renovasjonsselskap for å få avtalt hvor og når avfallet hentes, sier Sandnes.

Det gjør det også mulig å få satt inn containere eller ta hånd om avfall som ikke passer i sekkene der det er behov.

I tillegg ønsker alle samarbeidspartnerne bak aksjonen at man registrerer aksjonen og strendene man rydder på holdnorgerent.no. Der kan man se hvilke strender som er ryddet tidligere, og får registrert hvor man har ryddet.

Kunnskap

Brit Uglem Blomsø, som er fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, en organisasjon som representerer rundt 500 fiskeri- og havbruksbedrifter med 10 000 ansatte, understreker at det er to parallelle faktorer for å få bukt på søppel i havet.

- Vi må plukke opp det som alt er i havet, og så har selvfølgelig alle, ikke minst vi matbedriftene, et ansvar for å påse at nytt søppel ikke ender opp i naturen, sier hun.

- Derfor er det viktig at vi nå setter i gang et prosjekt for å finne ut hvor mikroplast og den enda mindre nanoplasten kommer fra så vi kan unngå at mer kommer, sier hun.