– Dette er byggeprosjekter som preger oss alle i hverdagen, og som sammen skaper det samfunnet vi har i dag, sier kurator Truls Ramberg.

Staten har reist tusenvis av bygninger og strukturer i Norge. Nå vises de aller beste fram i utstillingen ”Arbeid pågår!”, som ble åpnet i Oslo tirsdag 10. juni og som skal stå ut september.

– Utstillingen er et must å få med seg for trøndere som besøker hovedstaden i sommer. Her kan man se lokale byggeprosjekter side om side med for eksempel Nordlandsbanen, Den norske opera, Barcode, Bybanen i Bergen og Halden fengsel, forteller Truls Ramberg, som er kurator for Arbeid pågår!.

Kjeungskjær og Bessaker

Sør-Trøndelags representanter er jernbanestasjonene på Berkåk, Glåmos, Kongsvoll og Oppdal samt St. Olavs Hospital i Trondheim, Kjeungskjæret fyrstasjon, Bessakerfjellet Vindpark og skredsikringsvollen ved Stølen Gård i Oppdal.

– Norsk arkitektur på sitt beste

– Utstillingen gir et unikt bilde av hvordan vi organiserer samfunnet vårt, og hvordan vi løser kritiske samfunnsoppgaver. Alle disse bygningene og strukturene forteller historien om oss. Dette er norsk arkitektur på sitt beste og mest relevante, sier Karianne Bjellås Gilje, programsjef ved Norsk design- og arkitektursenter.

Arbeid pågår! arrangeres av Norsk design- og arkitektursenter og byggherrene Statsbygg, Statens vegvesen, Avinor, Jernbaneverket, Kystverket og NVE. Den står på DogA Norsk design- og arkitektursenter til 28. september. I underkant av 100 norske byggeprosjekter – store og små – blir vist fram.

Arbeid pågår!

Kurator Truls Ramberg forteller at navnet på utstillingen, ”Arbeid pågår! – Fellesskapets arkitektur og landskap”, spiller på det faktum at utbyggingen av Norge skjer kontinuerlig. – Vi har valgt ut byggeprosjekter som er med på å skape et bedre samfunn. Prosjektene svarer på store samfunnsutfordringer knyttet til blant annet miljø og bærekraft, sier han.

De i underkant av 100 byggeprosjektene er behørig innrammet med nesten fem kilometer med stillas. Ramberg lover at de som besøker utstillingen fra Sør-Trøndelag vil bli imponert.

– Dette er kanskje er den viktigste og mest relevante utstillingen du kan få med deg i Oslo i sommer. Møt opp og få et helt nytt syn på samfunnsarkitektur både i Trøndelag og nasjonalt, anbefaler kuratoren.

Hurtigruta Richard With ved vakre Kjeungskjær fyr. Foto: Brynhild Kjelsli