I disse dager trener jagerpilotene ved Ørland hovedflystasjon på flyging i mørket. Tirsdag ble en av F-16-pilotene blendet med laser. Dette får Forsvaret til å reagere sterkt, og de påpeker at i enkelte faser av flygingen er blending av piloten svært kritisk.– I ytterste konsekvens kan liv gå tapt, sier presse- og informasjonsrådgiver ved Ørland hovedflystasjon, Sigurd Tonning-Olsen.Ødelegger treningen

Sjef for 338-skvadronen, oberstløytnant og F-16-pilot Atle Bråten, forteller at det går bra med piloten som ble blendet, men at om laseren hadde vært sterkere, kunne det gått langt verre.– Piloten manøvrerte seg unna laseren og rapporterte inn hva som hadde skjedd, sier Bråten, som opplyser at øvelsen fortsatte som normalt etter innrapporteringen, som skjedde mens F-16-flyene fremdeles var i lufta.338-sjefen påpeker at slik sabotasje ødelegger dyrebar trening og krever unødvendig store ressurser i form av rapportskriving og ekstraarbeid.– Vi har begrenset tid til rådighet, og da ønsker vi å få maksimalt utbytte av treningen uten forstyrrende elementer, forteller skvadronssjefen.

Opprettet sakDet skal være noen gutter i 12 til 14-årsalderen som sto bak laserblendingen. En politipatrulje rykket ut tirsdag kveld og fikk guttene i tale. – Vi har opprettet en undersøkelsessak for å avklare om det er noe straffbart som har skjedd. Deretter vil det avgjøres hva som vil skje videre i saken, sier lensmann Rune Halvorsen ved Ørland og Bjugn lensmannskontor.

Et problemPresse- og informasjonsrådgiver Sigurd Tonning-Olsen kan opplyse at laserblending av piloter i Forsvaret forekommer med jevne mellomrom. Det er særlig Sea King-helikopter og F-16 som har blitt utsatt.– Vi ser svært alvorlig på slike hendelser. Forsvaret anmelder alle forhold som truer vårt personells sikkerhet, forteller Tonning-Olsen, som håper at dette ikke vil skje igjen.SE OGSÅ: Iron Maiden-stjerne i skyene etter tøff tur med jagerfly!

F-16 på bakken. Foto: Morten Granhaug/ØHF.
F-16 tar av i mørket. Foto: Morten Granhaug/ØHF.