I tillegg skal det innføres en norm for hvor mye språk en femåring bør kunne for å være rustet for skolehverdagen.

Forslagene finnes i stortingsmeldingen som Røe Isaksen la fram i en barnehage på Oslos vestkant fredag.

Barnehagen trenger en ny rammeplan, mener han.

– Dagens rammeplan er ikke klar nok på hva barna skal få oppleve og hvor viktig det er med språkarbeid, sier Røe Isaksen.

Vil hindre frafall

Han påpeker at det er store kvalitetsforskjeller mellom barnehagene, og at det er barn som trenger hjelp og støtte, som ikke får det. Det er også store forskjeller på samarbeidet mellom barnehagene og skolene. Lovpålegg vil bli vurdere for å sikre at dette blir bedre, ifølge statsråden.

– Vi snakker utrolig mye om frafall i den videregående skolen, og har brukt milliarder av kroner på å forhindre det. Men det arbeidet starter jo her, sier han.

Røe Isaksen vil ikke være med på at stortingsmeldingen nødvendigvis betyr mer kartlegging av barna og avviser at han vil gjøre barnehagen mer til en skole, selv om et av tiltakene han lanserer er å se læreplanen for grunnskolen og rammeplanen for barnehagen i sammenheng.

– Den store forskjellen er at i skolen har man individuelle kompetansemål for hver enkelt elev, og så sjekker man det gjennom kartleggingsprøver. Det skal vi ikke gjøre i barnehagen. I barnehagen foregår læring gjennom lek og nysgjerrighet, drevet av barna selv. Vi kommer ikke til å stille krav om at barna skal kunne alfabetet før de går ut av barnehagen, sier statsråden.

Mer kompetanse

Han vil bruke mer ressurser på å bedre kompetansen hos de ansatte, inkludert altså et lovfestet krav til norskkunnskaper. Det siste sier han var en vanskelig beslutning.

– Barnehagen er et av de stedene man kan komme uten utdannelse og kanskje med dårlig norsk, og likevel få seg jobb. Men jeg mener hensynet til barna må være det viktigste, sier han.

Etterlyser penger

SV-leder Audun Lysbakken er enig med Røe Isaksen i at dyktige pedagoger er det viktigste for høy kvalitet, men sier det er skuffende at kunnskapsministeren ikke foreslår noen tiltak for å sikre kvaliteten.

– Røe Isaksen må legge penger på bordet for å sikre nok barnehagelærere. Investeringer i barna våre er mye bedre enn nye dyre skattekutt, mener Lysbakken.

– Meldingen gir et signal om et retningsskifte for barnehagen som uroer meg. Barnehagen skal bli mer som skolen, aller helst som høyreskolen. De minste barna trenger ikke mer måling og kartlegging, de skal få være barn, sier SV-lederen.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er på sin side positive til Røe Isaksens tiltak.

– Det er ingen motsetning mellom å leke og å lære. Tvert imot, gode barnehager klarer å fremme barnas læring av språk og andre sentrale ferdigheter som en naturlig del av leken. Det er til barns beste at leken brukes konstruktivt til læring, som mange barnehager gjør på en god måte i dag, sier PBLs direktør Arild M. Olsen.