Mattilsynets skjellvarsel advarer for tiden mot å spise skjell fra alle målepunktene i Midt-Norge der de har oppdaterte råd.

For Fosen, advarer Mattilsynet mot å spise skjell etter målingene ved Straumen i Botn i Rissa,  Ekstra ved Tjuvholmen/Strandholmen i Åfjord og Askerholmen som også ligger i Åfjord.

Enkelte av stedene er funnene av nervegiften PSP «langt over faregrensen».

Lang tid

Målestedet ved Ekstra Straumen i Åfjord har sammenhengende siden uke 11, altså siden første halvdel av mars, hatt kun målinger med så høye verdier av PSP at det frarådes å spise skjell fra området.

Ved Askerholmen har rådet siden begynnelsen av mars vært enten å la være å spise blåskjell helt, eller å spise med måte på grunn av målinger av både høye e.coli-verdier og deretter PSP gift som først var stigende, så langt over de verdiene som er trygge å spise.

Rissa

Tidligere i år har det vært gode målinger ved Straumen i Botn i Rissa, men fra andre halvdel av april har Mattilsynet advart mot å plukke skjell i området. Også her er det PSP-verdier som er høye.

Mattilsynet har ikke noe målepunkt der de tar prøver av blåskjell mellom Åfjord i sør og Lauvsnes i Flatanger kommune. Derfor har de ikke råd for skjell man plukker i Nord-Fosen. Disse plukkes dermed helt på eget ansvar.

Andre typer skjell

Blåskjellvarselet gjelder for skjell man selv plukker i fjære og sjø. Skjell som dyrkes og selges i butikker er kontrollert av Mattilsynet, opplyser de på sine nettsider.

«Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.» heter det på siden for blåskjellvarselet.

- Ulike typer skjell tar opp alger der det kan være uønskede stoffer på forskjellige måter. Samtidig går giftstoffene også inn i andre typer skjell også. Blåskjellvarselet gjelder for andre typer skjell, som for eksempel kamskjell, sa Anne Kari Hansen i Mattilsynet til Fosna-Folket før påske.

Det nåværende blåskjellvarselet varer til fredag, når nytt varsel fra de siste prøveresultatene kommer.