- Jeg har alltid hatt langt hår. Hele livet. Om jeg hadde klippet meg helt kort, tror jeg mange kanskje ikke ville kjent meg igjen. Nå har jeg spart ekstra lenge så det er blitt skikkelig langt, sier Nore Stjern-Vik (11) der han sitter i Bentes salong på Årneset klar for en skikkelig hårklipp.

Bente Tronga sitter klar med saksa og deler inn håret i tre fletter som er omtrent 30 centimeter lange.

Håret klippes av i ett jafs for å være så langt som mulig slik at det blir til best mulig parykkhår til de som har behov for parykk etter at de er rammet av kreft.

Skikkelig langt hår før Nore Stjern-Vik (11) skal donere det til de som får hårtap som følge av kreftbehandling. Frisør Bente Tronga følger med. Foto: Jakob Ellingsen

- Aldri vært borti før

Tronga sier hun vet om andre i Åfjord og på Fosen som har donert hår til kreftsaken når de har bestemt seg for å gå fra langt til kort hår.

- Men aldri en gutt. Det har jeg aldri vært borti før. Det er blitt ganske populært å donere håret sitt når man klipper mange centimeter. Det skjer ikke så ofte. De som har spart til langt hår klipper det sjelden bort, sier frisøren.

- Vi sender håret i posten til Apollo hårsenter, som tar imot håret og lager parykker. Nordisk hår er så tynt og fint at det ikke egner seg til å lage extensions med, for eksempel, men det er det håret som vi alle har. Derfor gjør det at parykkene ser så naturlig ut som mulig til de som får hårtap, sier Tronga.

Håret går så videre til Kreftforeningen slik at de som er rammet av kreft nyter godt av hår fra Åfjord.

Foto: Jakob Ellingsen

- Inspirere

Stjern-Vik sier at håret er blitt ekstra langt nå.

- Jeg alltid hatt langt hår, men det tar litt tid før folk blir vant til at en gutt har så langt hår. Treneren min fikk for eksempel spørsmål om det var lov å ha med en jente på laget i Gutter 10-klassen på håndballbanen. Det var litt artig. Men folk er blitt vant til det, sier elleveåringen.

- Jeg er kjent med en god del folk som har hatt kreft. I fjorsommer fikk pappa kreft og da fikk jeg ekstra lyst til å donere bort håret, sier han.

- Det kan hende at noen andre også får lyst til å gjøre det samme, men jeg tror ikke det gjelder så mange av guttene. Det hadde vært artig om noen andre fosninger ble inspirert til å spare sitt hår og donere det også, sier Nore.

Foto: Jakob Ellingsen

- Vokser nå ut

Snipp, snipp, snipp, så sitter Stjern-Vik med omtrent 30 centimeter av sitt eget hår som en stor lokk i hånden.

- Det er ganske så uvant ikke å ha lang thår. Det har vært ganske varmt i sommer. Jeg håper de i klassen kjenner meg igjen etter ferien, men det gjør de sikkert etterhvert, sier Nore.

Foto: Jakob Ellingsen

Skal du spare igjen?

- Vi får se. Først skal jeg prøve ut hvordan det er å ha kortere hår igjen. Det er ikke helt kort, men nok til en liten hestehale, svarer Stjern-Vik.

- Det blir lettere å løpe på fotballbanen og mindre å vaske fremover, sier han.

Bente Tronga sier det er ganske sjelden hun klipper så mye av lengden på én gang i Bentes salong på Årnes. Foto: Jakob Ellingsen

- Du angrer ikke?

- Det vokser nå ut igjen. Jeg angrer ikke. Jeg hadde jo bestemt meg for en god tid tilbake siden og har hatt en klar plan. Målet har vært å donere håret for å hjelpe noen andre, svarer Nore Stjern-Vik, ferdigklippet.

Fornøyd frisør og kunde Foto: Jakob Ellingsen