Etter råd fra NVE besluttet politiet torsdag ettermiddag å opprettholde evakueringen av blant annet området Kroa, som ligger vest for skredstedet ved Hjelopveien i Leksvik. Lillian Duun (49) og døtrene Bettina Vangen (27) og Rebekka Myking (20) samt hunden Zalto, bor i Kroveien og er blant de 102 som er evakuert.

Tilbud om overnatting

Da kommunen, NVE og politiet holdt pressekonferanse i kommunehuset klokken 16.00, sto de alle tre i bakgrunnen og fulgte med, sammen med et titalls andre evakuerte leksværinger.

Etter det store skredet og onsdagens evakuering tilbrakte moren og døtrene natten hos venner.

- Hva gjør dere nå?

- Det må vi diskutere. Vi har tilbud om å bo hos noen venner. Vi finner alltids en plass, sier de tre til Adresseavisen.

Lillian Duun fikk vite om skredet mens hun var på jobben på legesenteret, og har derfor ikke vært hjemme siden.

Datteren Rebekka oppholdt seg hjemme da skredet gikk, og fikk tatt med seg hunden ut av boligen før evakueringen.

- Det er Zalto som er mest utilpass som følge av evakueringen, sier Bettina Vangen.

Lillian Duun (49) og døtrene Bettina Vangen (27) og Rebekka Myking (20) samt hunden Zalto, bor i Kroveien og er blant de 102 som er evakuert i Leksvik. Foto: Leif Arne Holme

Skal hente ut ting fra boligen

Konstituert lensmann i Fosen lensmannsdistrikt, Hallgeir Stjern, sa under pressekonferansen at de evakuerte vil få muligheten til å hente ut nødvendige ting fra boligene sine. Det vil trioen benytte seg av.

- Vi må vel hente ut klær, medisiner - og sminke. Det mest nødvendige, sier de tre.

- Ble dere overrasket over at det gikk skred?

- Vi var vel egentlig litt forberedt på det. Det har vært diskutert lenge at det er leirmasser i området, sier Duun.

Drar til fritidsboligen

Pensjonist Inge Ramberg fulgte også pressekonferansen sammen med det store pressekorpset. I likhet med Duun, bor også ham i Kroveien. Han tilbrakte første natt som evakuert i Trondheim - hos datteren sin.

- Hva gjør du nå?

- I kveld drar jeg og kona til fritidsboligen vår i Haltdalen, og blir der til vi får beskjed om noe annet, sier han.

Han planla torsdag kveld å hente nødvendig eiendeler fra boligen sin.

Pensjonist Inge Ramberg og kona Else-Marie Strand er blant de evakuerte. Nå reiser de til fritidsboligen sin. Foto: Leif Arne Holme

- Hvor var du da skredet gikk?

- Da var jeg hjemme. Jeg merket ikke noe til det før Sea King-helikopteret begynte å sirkle over her. Da leste jeg adressa, og ble orientert på det som hadde skjedd, sier han.

Ramberg synes umiddelbart at det er rart at skredet skulle gå i det aktuelle området, og ble overrasket over størrelsen.

- Men jeg vet det er kvikkleire i området, sier han til Adresseavisen.

Torsdag klokken 17.00 ble det arrangert et informasjonsmøte på forsamlingshuset i Leksvik, hvor mange av de evakuerte møtte. Der fikk de fremmøtte informasjon fra NVE, politiet og kommunen. Oppi alt alvoret ble det også tid til litt lek.

Bordtennis

Konstituert lensmann Stjern og politikollega Marius Rønningen tok nemlig en tørn ved bordtennisbordet sammen med Maria Hjellup (12) og Isak Lerstad (12).

- Det er artig å spille bordtennis med politiet, men ikke så artig å være evakuert, sier 12-åringen, mens Mariell (9) og Mathias Sande (11) er tilskuere.

Foto: Leif Arne Holme

- Takk for kampen, smiler Stjern.

- Hvordan var stemningen under møtet?

- Jeg er positivt overrasket. Bygda - Leksvik - går inn og tar vare på sine. Folk er tilbudt rom hos slekt og venner, og dét er en trygghet. All honør til bygda, sier den konstituerte lensmannen til Adresseavisen.

Les mer om skredet:

Marit mistet moloen og et naust ved gården.

Leif ble først innestengt, så evakuert.

Rasevakuerte samlet på bedehuset.

Slik vurderer eksperten raset.

Ørjan sprang på land da det raste.

Se politiets pressekonferanse torsdag.