Det er Statskog som har lagt inn dette som ekstrafunksjon i den nye turportalen GodTur.no.

– Det er første gang fiskeslag tegnes inn i et kart på denne måten. Fisking er noe svært mange driver med, så det var viktig for oss å legge inn en slik oversikt, sier Torkel Skoglund i Statskog.

I alt viser GodTur fiskearter i 45 000 vann, registrert av Norsk institutt for naturforskning. Kartene er levert av Norge digitalt.

– Før måtte du enten kjenne til området eller snakke med kjentfolk for å få vite om fiskeforekomstene. Nå kan du gå på nettet og klikke deg inn på et kart, sier Skoglund.

Gjengangeren

Turportalen GodTur.no ble lansert i mai i år, og er et samarbeidsprosjekt mellom Statskog, Friluftsrådenes Landsforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, og Finnmarkseiendommen. Målet er å få flest mulig ut på tur, blant annet ved å tipse om turer. Hittil er over 500 turforslag lagt inn i basen, rundt 50 av dem er fisketurer.

Det er delvis brukerne selv som har lagt dem inn, delvis turoperatører og frivillige organisasjoner. Turene er tegnet inn på kart som du enkelt printer ut. I tillegg finner du bilder og en beskrivelse av turen.

Med et sveip over kartene blir det tydelig hvor godt representert ørreten er i norske vann.

– Ørreten er en morsom fisk å fiske. Den biter på flue, mark og sluk og er en god fighter når du har fått den på kroken. Mange holder også ørreten for å være den beste matfisken. Og så er det nok en del som syns ørreten er mye penere enn for eksempel gjedda, sier Skoglund.

Grønt apotek

Landet største grunneier Statskog har markert seg sterkt med fisk den siste tiden. Nylig startet Statskog arbeidet med å dele ut 20 000 fiskestenger til barn og unge, i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund, Den Norske Turistforening og Sport1-kjeden. Prosjektet ’’Fiskelykke’’ holder på ut neste år.

– Vi bruker å si at naturen er et grønt apotek. I tillegg til den fysiske gevinsten, har fisking en veldig avslappende kvalitet ved seg. Du glemmer tid og sted og kommer nær naturen. Vi vil gjerne at så mange som mulig oppdager dette, sier Torkel Skoglund.

De som leverer de beste beskrivelsene av en fisketur, er med i Fiskelykke-konkurransen og trekningen av flotte premier, der hovedpremien er et reisegavekort på 10 000 kroner. Turen må dokumenteres med ord og bilder. Reglene finner du på GodTur.no.