Varer fra Fosen har slått an i mathallen, opplyser daglig leder i Mathall Trondheim, Anne Morkemo.

- Hektisk, men hyggelig

- På åpningsdagen og menyen vår hele denne uka har vi blåskjell fra Åfjord. Vi har også fått inn utrolig mange gode produkter fra Guri Kunna, det var en gledelig overraskelse, sier Anne Morkemo, daglig leder i Mathall Trondheim.

I mathallen finnes det Fosen-produkter fra blant annet Solvang gård, Fosengris, is og øl fra Reins kloster og økologisk smør og rømme fra Vivre Gård.

- Mye godt kjøttpålegg, det bruker vi blant annet til matpakketilbudet vårt. Hjorteleverpostei ble veldig populær, og det samme ble også mel fra Lindgaard. Vi har ikke så mye igjen av det, så der vi må ha påfyll, sier Anne.

De siste dagene har vært hektiske, men det har vært hyggelig og et godt tegn, synes Anne.

- Vi trodde ut i fra rykter på Facebook og lignende at det kunne komme bortimot to tusen stykker, så jeg kontaktet politiet på forhånd med tanke på trengsel og mye folk. Det kom seks tusen stykker, tre ganger så mange, forteller Anne.

Til tross for mye folk, gikk åpningen fint og folk var blide og fornøyde, opplyser hun.

Etterlengtet tilbud

Anne tror at mange har savnet et slikt tilbud i byen.

- Jeg har inntrykk av at folk har savnet tilbudet. Mange som bor i midtbyen sier at mathallen blir nærbutikken deres, og vi har hatt mye turister innom, og folk som har kjørt fra Sverige for å komme og se, sier Anne.

Hun er godt fornøyd med åpningen, og varene fra Fosen.

- Under åpningen hadde vi 40 unger som klippet snorer og åpnet mathallen, de kom litt tidlig og fikk lov å ta is fra Reins kloster, det var veldig stas. Denne uka skal vi bruke til å komme oss ordentlig i orden, og vil gjerne ha flere varer fra Fosen, sier Anne.

- Noen på Fosen må hive seg rundt og lage ost

Hun er klar på at det ikke behøver å være storproduksjon for at varene skal komme inn i mathallen.

- Det hadde vært fint om vi kunne fått litt honning. Gomme og ost er også produkter vi ønsker oss. Det trenger ikke være noen voldsom produksjon, kunden synes gjerne det er fint at det produseres lite av noe, det blir litt eksklusivt.

Produsenter og foredlere er hjertelig velkommen til å komme til mathallen, forteller Anne.

- Det er lettere å selge noe når man kan få smakt på det først, alle som ønsker kan komme og stå her, treffe kunder og dele ut smaksprøver, sier hun.

Anne har et klart budskap til produsenter på Fosen:

- Noen på Fosen må hive seg rundt og lage ost! Brunost og geitost er produkter vi gjerne vil ha, sier hun.

- Leverer så lenge vi får lov

Vidar Harkjerr Blakli i Guri Kunna forteller at de vil fortsette å levere til mathallen så lenge det er ønskelig.

- Vi ønsker selvsagt å havne inn under de faste leverandørene, men slik jeg har forstått det så vil det være litt rullering og utskifting av sortiment. Så lenge vi får lov, så vil vi levere produkter, sier Blakli.

Før åpningsdagen leverte Guri Kunna 100 kilo med ulike produkter fra Fosen.

- De hadde ikke bedt om noe spesifikke produkter, så vi sendte litt av hvert. Blant annet to produkter av kalkun fra Solvang gård, svin fra Fosengris, hjorteleverpostei, hjemmelagde knekkebrød og lam av villsau, forklarer Vidar.

- Garantert «dopfritt»

Alle varene som blir produserer er ved hjelp av maks to eller fire hender, sier Vidar om produktene fra Guri Kunna.

- Alt vi har inni skal du kunne huske fra din bestemors krydderhylle. Og det er garantert dopfritt, det vil si uten antbiotika og penicillin. Så langt er vi storfornøyde med å få være i mathallen, sier han.