I våre dager er det mange som strever med å få seg lærlingplasser. Sandvik var sjøl en av dem for to år sia da han hadde gjort unna to år på videregående. Han hadde satset på kjøretøy og så for seg ei framtid på bilverksted eller lignende, men fant at det markedet var trangt i sitt heimdistrikt.  – Jeg hørte at de hadde behov for lærlinger her, og tok sjansen på å spørre, sier Sandvik.

Allsidighet

Tjueåringen befant seg i den situasjonen at det han hadde gjort på andreåret var noe perifert i forhold til platearbeiderfaget. Imidlertid hadde han vært borti det på førsteåret. Gjennom arbeidet i Uthaug Industri og Skipsservice får han til stadighet behov for den kunnskapen om kjøretøy som han tilegnet seg på andreåret. Daglig leder i UIS, Per Johan Sletvold, er strålende fornøyd med den nye fagarbeideren sin. – Han har ikke vært borte fra jobb ei time på de to åra som lærling, sier Sletvold.

Arbeidsmiljø

Sletvold startet opp bedriften på Hoffsmyran på Opphaug. For tre år sia fikk han kjøpe den nedlagte grasmelfabrikken på Tunga. På de tre åra har de totalrenovert hele anlegget og brakt det opp på topp industristandard. Det aller meste av arbeidet har de gjort sjøl med egne fagfolk. Han sier helse miljø og sikkerhet og psykososialt arbeidsmiljø er noe de har hatt fokus på fra første stund. Det jobber vi med hele tida, sier Sletvold. Han sier fraværet er så lite at det nesten ikke er noe å snakke om. Et annet kjennetegn ved bedriften er at de satser på tverrfaglige ansatte. Arbeidsfolket har flere oppgaver.

Flerfaglighet

Bedriften har eksempel tre lastebiler, og Sandvik er en mann som kan settes inn når det er vedlikeholdsoppgaver å gjøre på dem. Dette blir gjort i ledige øyeblikk. – Det sparer oss for utgifter når vi kan sette inn en av våre egne, sier bedriftslederen. I en av hallene står et sett skjermer i aluminium som Sandvik i hovedsak har laget. Sveisen er det en annen som har gjort. I tillegg til å bli god på platearbeid, har han blitt en ressursperson på bedriftens knekkemaskiner. – Nå har han blitt den som de andre spør om hjelp, sier Sletvold.

Etterspurt

– De satser høgt og detter på ræva i stedet for å starte nederst og jobbe seg oppover, sier Sandvik. Han mener det lønner seg å tenke realistisk. Hos UIS har de lærlingplasser i sveisefag, industrirørlegger og platearbeider. Sandvik mener han har hatt stort utbytte av det han har lært i bedriften, og han er klar for å lære mer. Han anbefaler flere å gjøre som ham. Å velge «utradisjonelt». Sjøl er han klar for et yrkesliv med mange utfordringer. – Det er egentlig nå læringa begynner for alvor, sier Sletvold.

Nyutdannet platearbeider Jan Rune Sandvik og arbeidsgiver Per Johan Sletvold.