Temaet for konkurransen var barn på flukt, og UNICEF har også utviklet et skoleopplegg om dette som skolene har jobbet med i forbindelse med tegnekonkurransen. Det kåres én vinner fra hvert fylke, og her har altså to elever fra Fosen utmerket seg.

Fylkesvinnere fra Fosen

Fylkesvinneren fra Nord-Trøndelag går i 7. klasse på Testmann Minne skole i Leksvik, og heter Mari Sophie Aalberg Saltvik. Fylkesvinneren fra Sør-Trøndelag heter Ingalill Hovde Sigurdsen og går i 6.klasse ved Hårberg skole i Ørland kommune.

- Hva synes du om at bidraget ditt ble plukket ut blant mange tusen tegninger?

- Det er skikkelig morsomt. Jeg tegnet familie og et hus med hjerte rundt og knuste fargerike former utenfor, det er familien min jeg ville savnet dersom jeg måtte flykte, forklarer Ingalill.

Hun fikk vite at hun var fylkesvinner forrige fredag, og innrømmer at det har vært litt vanskelig å holde det hemmelig, men nå gleder hun seg til å sette kursen mot Oslo og utstillinga som vises fra tirsdag 13.desember, samme dag som fylkesvinnerne og hovedvinnerne av konkurransen offentliggjøres.

- Ganske sjokkert

Mari Sophie forklarer at hun ble litt sjokkert da hun fikk vite at hun var fylkesvinner.

- Jeg ble ganske sjokkert. Jeg tenkte at jeg kom til å komme på tusendeplass. Jeg bruker en del tid på tegning så derfor var dette veldig morsomt, sier hun.

Tanken med bildet var å få fram at jeg savner bygda mi og vennene mine, forklarer hun.

- Det er meg selv i midten og jentene ved siden av meg har jeg blitt inspirert til å tegne gjennom egne venninner. Ei av jentene er fra byen og ei er fra bygda som meg, sier Mari Sophie.

- Veldig stolt

Rektor Mabel Slotterøy er stolt over at en elev fra Hårberg ble fylkesvinner, og forklarer at det aktuelle temaet er noe skolen har jobbet mye med.

- Alle skolene som deltar har fått tilsendt materiale og vi har hatt fokus på teamet. Det er mange som er på flukt, og her på skolen har vi også elever som selv har vært på flukt så det er et aktuelt og viktig tema. Jeg er veldig stolt over at vi fikk fylkesvinneren, Ingalill har jobbet mye med tegningen og det er fint at vi på denne måten kan sette fokus på et viktig tema, sier Slotterøy.

Alle fylkesvinnerne vil bli utstilt i Oslo Rådhus fra 13.-19. desember, og neste år vil utstillingen tilbys som en vandreutstilling til alle landets fylker.

Her kan du se Mari Sophies og Ingalills bidrag:

"Mitt bilde representerer min utsikt fra mitt hus, utover min bygd og over Trondheimsfjorden. Jeg er jenta i midten, de ved siden av meg representerer mine venner. Alt jeg har tegnet er inspirert fra både venner og hjembygda mi. Håper dere liker mitt bilde!" (Mari Sophie Aalberg Saltvik, Nord-Trøndelag)

"Hvis jeg måtte flykte hjemmefra, ville jeg savnet familie og huset mitt mest. Jeg hadde savnet huset mitt fordi jeg har mange gode minner her om familie og venner. Huset mitt gir meg en trygghet. Jeg hadde savnet familien fordi når jeg er med familien, så føler jeg meg hjemme. Familien min gir meg trygghet, kjærlighet og omsorg som jeg er veldig, veldig glad for." (Ingalill H. Sigurdsen, Sør-Trøndelag)

Her kan du lese mer om UNICEFS undervisningsopplegg:  www.unicef.no/undervisning/barnp%C3%A5flukt