Hold opp en klase rips mellom to fingrer, trekk dem av stilken med tennene på en gaffel, strø litt sukker på bærene og hell over hjemmelaget vaniljesaus.

Så enkel er en av de beste dessertene jeg vet om. Den bitre syrligheten fra bærene blir dempet når du tilsetter sødme, sausen med sin parfymerte smak av vanilje og fløyelsaktige konsistens gir en perfekt ramme til den sursøte opplevelsen av rips og sukker.

Rips er en av de tøffeste bærslagene vi har, buskene og bærene tåler både sol, regn og vind og hvis man passer på å dekke over dem med nett slipper man at småfuglene stikker av med alt. Bærene er veldig godt egnet til både sylting, saft og gele. De kan også fryses med veldig godt resultat.

Rips kommer i flere ulike varianter, en kan finne både hvite og gule rips men her til lands dyrkes det for det meste busker med røde bær. Annenhver hage har en ripsbusk eller to, det er anslått at det finnes i overkant av to millioner busker i norske hager så det er nok flere enn meg som liker det.

Vaniljesaus

Vaniljesaus lages nesten på samme måte som vaniljekrem. Men vær forsiktig på slutten! Det kan fort bli eggerøre...

2,5 dl. melk

2,5 dl. fløte

100 gr. sukker

1 vaniljestang

4 eggeplommer

Pisk sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Hell melken/fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med egg og sukker mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Merk! Sausen skal ikke overstige 84 grader, da den vil skille seg! Ta ut vaniljestangen og bruk den på nytt, den kan legges på glass med sukker. Du vil da få verdens beste vaniljesukker.

Ripsgele

Det er det høye innholdet av karbohydratet pektin i rips som gjør bærene så godt egnet til gele. I tillegg inneholder rips store mengder vitamin C samt flere mineraler som er bra for oss.

900 gr. rips

900 gr. sukker

Vask bærene og ha dem i en tykkbunnet kjele. Kok det sakte opp under stadig omrøring. La det småkoke i 10 minutter før du tilsetter sukkeret og koker det kraftig i 8 minutter til. Ha det over i en sikt med et sileklede og la saften dryppe gjennom. Hvis man presser saften gjennom vil geleen bli uklar. Tøm geleen over i to halvliters sylteglass som har blitt kokt for å sterilisere dem og skru på lokket.

Cumberlandsaus

Denne sausen smaker godt til kaldt kjøtt og er spesielt godt til lamme- og svinekjøtt. Dessuten er den fortreffelig til å bruke opp ripsgeleen du lagde for fire-fem år siden og akkurat har funnet i kjelleren.

600 gr. ripsgele

1 veldig finhakket sjalottløk

1 appelsin

4 cl. portvin

½ ts. engelsk tørr sennep

1 gr. kajennepepper

½ sitron

Skrell sitron og appelsin og kutt skallet i veldig tynne strimler. Kok dette 4-5 ganger og skift vann for hver gang. Kok opp alle ingrediensene, inkludert saften fra sitron og appelsin, la det koke i 3-4 minutter og sørg for å fjerne alt skummet som kommer opp til overflaten. Ha i skallet fra sitronen og appelsinen og avkjøl.

Jan Børge Harsvik