Tjue år gamle Tone Kristin Braseth er første kvinne som har tatt fagbrev som anleggsmaskinmekaniker på Fosen.

Nylig avla Braseth fagprøven sin i fagbrev i anleggsmaskinreparatørfaget. Med det nye fagbrevet i lomma får Braseth holde på med noe hun trives med. Med en far og to brødre som liker å reparere og modifisere kjøretøy var hun aldri i tvil om hvilken yrkesretning hun skulle ta. I 2011 begynte hun på Åfjord videregående skole.

Mekanikerslekt

– Sjølen har arbeid som mekaniker. Det ligger i blodet, sier Braseth.

Begge brødrene, en eldre og en yngre, liker å arbeide med kjøretøy. Søstera som satser på ei framtid i kokkeyrket, er det eneste unntaket i søskenflokken.

Det finnes muligheter for etterutdanning, men det har hun så langt ikke ofret noe tid på å tenke på. I skrivende stund er Braseth fornøyd med jobben hos en åfjordsentreprenør.

På verksted

Den unge mekanikeren sier det meste av arbeidet foregår inne på verkstedet. Det hender at de må forlate verkstedet for å ta oppdrag ute i felten, men det hører med til sjeldenhetene.

– Det kan være greit, vinters tid i alle fall, sier Braseth.

Mekanikeren forteller at hun først siktet mot å bli bilmekaniker, men der fikk hun ikke plass. Interessen for vanlige biler har hun likevel i behold. Favorittmerket er Volvo.

– Jeg er arvelig belastet der også, sier Braseth.

En arbeidshverdag full av gjenger, jernfilspon og grease er ikke nok for å tilfredsstille kløen etter å holde på med mindre kjøretøy.

– Jeg driver også med skruing på fritida, sier mekanikeren.

Les også: Vil bli Fosen første kvinnelige anleggsmaskinmekaniker