Stadig flere benytter nettet for å handle julegaver. Konsulentfirmaet Deloitte har regnet ut at netthandel utgjør totalt 5,5 kvadratkilometer med varer og i julen kommer en økende mengde forbrukere til å bestille årets julegaver på nett fremfor å gå i den fysiske butikken.

Med økt handel på nett øker også nettkriminaliteten. En rapport fra Norton viste at på global basis koster nettkriminalitet svimlende 640 milliarder kroner. Hvert sekund blir 18 personer rammet av nettkriminalitet rundt om i verden, noe som i løpet av én dag betyr 1,5 millioner nye offer. Det gjennomsnittlige økonomiske tapet per offer er omlag 1150 norske kroner.

Nettkriminaliteten tar også stadig flere former. Svindel på mobiltelefon og i sosiale medier øker betraktelig og de nettkriminelle setter opp falske websider som gir tilsynelatende gode tilbud.

Mer avanserte annonser og nettsider- Tidligere var det langt enklere å se hvilke nettsider, meldinger og annonser som var falske. Nå har imidlertid svindlerne økt kvaliteten på sine fremstøt betraktelig. De nettkriminelle har også blitt betraktelig bedre til å segmentere og spisse seg inn mot utvalgte målgrupper på nettet. Det er ikke lenger bare ”gratulerer, du har vunnet 100 000, klikk her” som er ute etter å lure nordmenn som handler på nettet, sier Kim Olsen, Nortonansvarlig for Symantec Norge.

Fire tips for en sikker julehandel på nett.

Tips 1: Vær oppmerksom når du er på usikrede og ukjente nettsiderBruk alltid sikre og troverdige netthandelssider.  En sikker side kjennetegnes av ”hengelås-symbolet” webleserens adressefelt.

Tips 2: Vær oppmerksom i spam-mail”Årets beste leke 80 prosent billigere enn i butikk” eller ”Vinn årets julegaver og få dem levert direkte til døren” er ofte for bra til å være sant – og det er det veldig ofte også. Nettkriminelle er veldig oppmerksomme på hvilke søk vi gjør på nettet til ulike tider på året og tilpasser budskap til dette. Vær forsiktig med alle mail du får fra ukjente avsendere og med tilbud som virker for bra til å være sant.

Tips 3: Ikke gi ut privat og sensitiv informasjon!Ikke gi ut privatinformasjon til ukjente. Vær forsiktig når du hjelper folk online, særlig på sosiale medier der personlig informasjon er veldig lett tilgjengelig. Folk er ikke alltid den de utgir seg for.

Tips 4: Beskytt mobilen!Svindlerne er hele tiden på jakt etter nye steder hvor man ikke er fullt så klar over trusselen. Ha mobilen beskyttet med pin-kode og ha en sikkerhetsapplikasjon som krypterer informasjon fra mobilen din. Trådløse nett er ikke automatisk trygge.