Cor Roskam jobber til daglig som rørlegger, men er fra hjemlandet også utdannet møbelsnekker. På fritida si lager han flotte boliger for fugler, humler og insekter, i tillegg til både møbler og juledekorasjoner.

- Skulle gjerne hatt større plass

Utenfor boligen i Strandkanten i Bjugn har han satt i stand et lite verksted der han driver produksjonen sin.

- Jeg skulle gjerne hatt litt større plass til å holde på med dette, det blir ikke så mye plass til å lage større gjenstander som møbler og sånt, forteller hollenderen.

Inne i huset har han selv laget både seng, skap, tv-benk og høyttalerkasser. For å nevne noe.

Cor forteller at han i Nederland jobbet i ungdomsfengsel, med innsatte fra tolvårsalderen og opp til 22 år. I fengselet lærte han de unge mye, og de fikk muligheten til å ta en fagutdanning slik at de hadde større muligheter på arbeidsmarkedet etter fengselsoppholdet.

Ga fengselsungdom inspirasjon

- Mange av dem har ikke gjort så mye med livet sitt, dette var en fin måte å vise dem hva de kan gjøre, inspirere dem litt, forklarer han.

Selv om det da gikk mye i møbler, er det nå flest mindre gjenstander Cor produserer heime. Fuglekassene og insektsboligene med sitt særpreg er blitt populære. Ikke minst så har de også en nytteverdi, påpeker Cor.

- Det blir mindre insekter, humler og annet forsvinner sakte men sikkert. Og de er viktige for oss selv om alle kanskje ikke liker dem noe særlig, forteller Cor.

Han håper at humlekassene kan være til hjelp, og at kanskje flere barnehager og skoleklasser ser nytten av dem og kan bruke dem i undervisningssammenheng.

- Det er viktig at ungene læres opp til å bli bevisste, og om de kan starte med det i barnehager og skoler så er det flott. Vi trenger insektene, sier Cor.

Ulike tresorter

Det har vært en del etterspørsel etter de små kassene, og Cor forklarer at han stadig forsøker å hente inspirasjon til nye ideer som gjør dem unike. Han har også designet flere typer juletrær til utendørs bruk, noen enkle og noen litt mer avanserte modeller man kan klappe sammen når de skal settes bort igjen.

Han bruker også flere tresorter som har en uvanlig farge.

- Mange tror at jeg har malt disse, men det er fargen i selve treet som er sånn, forklarer han, og viser frem en juledekorasjon med julekrybbemotiv.

- Når du har utstyret til det og liker å holde på med hendene på denne måten, så finnes det nesten ingen begrensninger, sier Cor.