706 nordtrøndere søkte læreplass i år. Tallet var rekordhøyt, og ved månedsskiftet juli/august manglet fortsatt 250 søkere en lærebedrift hvor de kan fullføre fagutdanningen sin, melder Nord-Trøndelag fylkeskommune på sin hjemmeside.

- Ikke gi opp

- Vi skjønner godt at søkerne blir utålmodige når vennene starter i lære, mens de selv mangler kontrakt med en lærebedrift. Vårt beste råd er å ikke gi opp. Erfaringsmessig skjer det mye i august, sier Ove Austmo, funksjonsleder ved fagopplæringa i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Bedriftene er i gang for fullt etter ferietida og Austmo råder søkerne til å vise initiativ i denne måneden. August er en måned hvor mange bedrifter gjør endelige beslutninger om å ansette lærlinger.

Vær pågående

– Bedriftene liker pågående ungdommer, og det er fortsatt gode muligheter for å få en læreplass. En lærekontrakt kan skrives året rundt, så det er ingen grunn til å gi opp, sier Austmo.

– Hva med søkere som faktisk ikke får læreplass?

– Dessverre er det alltid noen som ikke lykkes med å få læreplass. Søkere som har rett til videregående utdanning får tilbud om læreplasskurs over to-tre måneder ved tre skoler i fylket; Olav Duun, Verdal og Ole Vig videregående skole. De får også tilbud om å fullføre fagopplæringa med elevstatus. Aktuelle søkere har allerede mottatt tilbudene via SMS, opplyser Austmo.