Både sjø-og værforhold lå godt til rette da tråleren skulle dras av grunn, opplyser mannskapet ombord på redningsskøyta.

Fløende sjø

- Båten sto godt på skjæret, men heldigvis var det høy flo, så det gikk greit å få den av igjen, forteller Kenneth Akseth på redningsskøyta Horn Flyer som ble tilkalt for å hjelpe.

Sea King var kalt ut for å hjelpe de to om bord, men de ønsket å være om bord på båten til redningsskøyta ankom, forklarer Akseth.

- Sea King parkerte på land, og avventet. Det var heldigvis fløende sjø da vi kom, så vi tok bare tak i den og fikk den av skjæret, forteller Akseth.

Mayday

Det var en 17 meter lang tråler som hadde gått på grunn. Båten fikk ifølge Akseth ikke de store skadene, og kunne dermed gå videre etter bergingsoppdraget.

- Vi var heldige med flo og vær. Det blåste opp like etter at vi var ferdige, den kunne ha fått mer skader om den hadde blitt stående og rugge, forteller han.

Den 17 meter lange tråleren gikk på grunn nord for Stokkøya torsdag kveld. Foto: Kenneth Akseth

- Var det dramatisk for de to om bord?

- De sendte ut mayday, så litt dramatisk var det. Det er bestandig vanskelig å si når situasjonen er uavklart, man kan ikke vite hvordan det utvikler seg, forklarer Akseth.

Dykkerne dokumenter skader på båten. Foto: Kenneth Akseth

Ikke store skader

Redningsskøyta Horn Flyer har oppdrag fra Tjeldbergodden til Buholmråsa, i tillegg til dykkeroppdrag i hele Trondheimsfjorden. Da tråleren grunnstøtte utenfor Stokkøya, ble dykkerne sendt ned for å dokumentere skadene og melde fra til Sjøfartsdirektoratet.

- De vil ha skadene dokumentert, så da tar vi bilder og sender til rederiet som avklarer det videre med direktoratet med tanke på om fartøyet kan gå videre eller ikke, forklarer Akseth.

- Og denne tråleren fikk gå videre?

- Ja. Vi hadde ikke mer kontakt med dem, så de gikk nok videre, sier Akseth.

Økning i antall oppdrag på Fosen

Akseth opplyser videre at redningsskøyta i fjor hadde merkbart flere oppdrag på Fosen.

- Snart er det sesongstart for fritidsbåter. Vi merket i fjor at vi hadde en ganske stor økning i antall oppdrag på Fosen, det var merkbart mer å gjøre nord fra Lysøysund og mot Åfjord, forteller han.

Det var mange ulike årsaker til at folk trengte bistand fra redningsskøyta, opplyser han.

- Det kunne være tette filtre eller problemer med drivstofftilførsel. Det var også mange grunnstøtinger, men det var heldigvis ikke alvorlige ting, sier Akseth.

Siden mange nå i disse dager sjøsetter fritidsbåtene for sesongen, har Akseth noen tips til båteiere.

- Se over båten, og ta en ekstra sjekk før sommersesongen så kanskje dere slipper å se oss. Men får du problemer, så er vi der, sier Akseth.