Bankkortene til Ola og Kari Nordmann får kjørt seg i desember. Omsetningen i detaljhandelsbutikkene ligger langt over normalen denne måneden, og i snitt bruker hver nordmann 11 000 kroner i julemåneden, på blant annet julegaver og mat, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Merhandel

Sør-trøndere ligger på topp i oversikten over pengebruk fordelt på fylke. I desember omsatte detaljhandelsbutikkene i Sør-Trøndelag for cirka 3,4 millioner kroner. Det er en drøy million mer enn omsetning i samme bransje i perioden januar til november i år.  Merhandelen i desember er på 33,5 prosent.

Omsetningen per innbygger i Sør-Trøndelag er på 11 160 kroner.

Lavest i Østfold

Sør-Trøndelag må imidlertid se seg slått av både Oslo, Akershus og Vestfold, men forskjellene er små i teten.

Det tilsvarende tallet for Nord-Trøndelag er 10 360 kroner per innbygger. Lavest omsetning per innbygger finner vi i Østfold som ligger på 9220 kroner i desember.

Dette bruker vi pengene på

Andre «funfacts» om julehandelen i Norge:

  • I desember handler hver nordmann mat og drikke for vel 4500 kroner i snitt. Det vi spiser ute på restauranter før jul kommer i tillegg.

  • I desember omsetter landets parfymerier for rundt 760 millioner kroner, en økning på 65 prosent sammenlignet med resten av året.

  • Butikker med salg av blomster og planer vil trolig omsette for nesten 1,2 milliarder (!) kroner i desember. Dette er nesten dobbelt så mye som hva salget er resten av året.

  • Gullsmed- og urmakerbutikkene omsetter for rundt 720 millioner kroner før jul, som er to og en halv gang så mye som snittet for årets andre måneder.

  • Butikker med salg av bøker, blader og spill øker omsetningen med 150 prosent i desember

  • Butikker med salg av klær vil trolig omsette for over 4,6 milliarder kroner i inneværende måned.

  • Nordmenn shopper også deler av julehandelen fra Internett, og til sammen bruker vi trolig 2,4 milliarder kroner på norske nettbutikker. Det er nesten 40 prosent mer enn ellers i år.