- Det er sånn fortsatt ja, bekrefter Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap).

Nære tjenester

Kommunen lengst nord på Fosen-halvøya har hatt en sunn økonomi i flere år. Slik er det fortsatt. Lokalpolitikerne har tro på at tjenestene blir best når det er kortest avstand mellom innbyggerne og tjenestene.

- Jeg tror vi gir de beste tjenestene når vi kjenner de lokale forholdene best mulig. Samtidig kan det bli slik at vi kjenner ting vel godt i små samfunn, men totalt sett tror jeg gevinsten av det er størst, mener Høvik.

Kom greit ut

Ifølge ordføreren kom Osen godt ut på forslaget til nytt inntektssystem.

- Ifølge KS kommer vi greit ut. Avstandskravet slår positivt inn for Osens del. Det nye inntektssystemet ga oss slik sett ikke noen bedre grunn til å gjøre grep i forhold til sammenslåing, sier Høvik.

Seks kan bli tre

Leksvik og Rissa har allerede gjort vedtak om å slå seg sammen. Indre Fosen kommune er etter alt å dømme en realitet fra 1. januar 2018. Nå er også Bjugn - Ørland og Åfjord – Roan i prosesser om å slå seg sammen. I Roan, Bjugn og Ørland blir det trolig folkeavstemning om sammenslåing i løpet av våren. I Åfjord mener rådmannen at en sammenslåing med Roan er så lite kontroversiell at en folkeavstemning ikke trengs.

Håper å unngå tvang

Lengst nord mener altså Osen at de klarer seg best alene. Nærhet til tjenester og beslutningstakerne er de viktigste argumentene.

- Men vi vet jo ikke hva Fylkesmannen gjør med oss. Før sommeren skal kommunene melde inn hva de skal foreta seg. I høst skal Fylkesmannen komme med sin vurdering. Det er sagt at man ikke skal tvangssammenslå kommuner i denne reformen, men man kan aldri være helt sikker, sier ordfører Høvik.