– Kredittkort er blitt allemannseie, men langt fra alle klarer å bruke dem fornuftig. Det er mange inkassosaker etter mislighold av kredittkort blant unge, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

En undersøkelse Sentio har gjort for Fokus Bank viser at det er unge under 30 år som har vært ivrigst til å betale sommerferien med kredittkort.

To av tre i denne aldersgruppen betalte ferien med kredittkort.

– Svært mange av dem klarer ikke å betale for ferien ved første forfall, og da blir det raskt en dyr ferie, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Hvis man ikke kan betale ned på kortet ved første innbetaling, løper det svært høye renter, på rundt 15-25 prosent.

Gjengangere

Det finnes flere kredittkort enn det er innbyggere her i landet.

– Kredittkort har mange fordeler når man kjøper dyre feriereiser. Man får forsikring på kjøpet, betalingen kan utsettes en måned uten renter, og ofte får man bonuspoeng i form av kontanter eller varer. Men kredittkjøp er ikke for alle, sier Rolf Wilhelmsen.

Inkassoselskapet Aktiv Kapital ser at det er mange gjengangere som misligholder kredittkort.

– Mange bruker feriepenger på å betale gammel forbruksgjeld, for så å komme bakpå igjen like etter sommerferien. Da bør man nok vurdere å betale neste ferie med vanlig bankkort, sier Rolf Wilhelmsen.

Han forteller at en del ha innsett at de ikke klarer å håndtere kredittkort og har kvittet seg med kortene.

Store tap

Finanskrisen har ført til at internasjonale kortselskaper nå forbereder seg på voksende mislighold. Det internasjonale pengefondet anslår at syv prosent av kredittkortgjelden i Europa ikke kommer til å bli betalt tilbake.

– Det vil bli en fortsatt økning i Norge på misligholdt kredittkortgjeld, men trolig noe mindre enn gjennomsnittet i Europa, siden norsk økonomi ikke er like hardt rammet av finanskrisen, sier Wilhelmsen.