- Tar du litt av æren for den voldsomme framgangen for Høyre i Rissa?

- Nei, vi jobba hardt fra 2007 til 2011. Fikk mange nye medlemmer. Så ble lovnaden fra Høyre om å fjerne eiendomsskatten som var innført, en stor sak for oss. I tillegg var det mye bråk rundt bompengene, så det var nok flere årsaker til at Høyre gjorde et så godt valg, sier Ove Vollan.

Ærefrykt

At valgresultatet ville bli bra viste meningsmålingene i forkant av valget, men at det skulle bli så bra var en overraskelse.

- Hvordan føltes det da valgresultatet var klart?

- Vi hadde nådd målet vårt. Det var en stor glede. Jeg følte ærefrykt, å bli ordfører er en viktig jobb. Jeg jobbet jo på «mekken» og plutselig skulle jeg ta over ordførerrollen.

- Dere har ikke klart å gjøre noe med bompengene?

- Nei, men det lå inne i potten 100 millioner kroner til veien Sund-Bradden. Det er økt til 350 millioner kroner, påpeker han.

Sivilingeniør som fagutdannelse

Ove Vollan ble ansatt på daværende Fosen Mek. Verksteder i 2004. Han er utdannet sivilingeniør maritime konstruksjoner. I 2009 ble han flyttet over til Trondheim der han var med og bygde opp skipsdesignavdelingen for Bergen Group Fosen som da var eiere på verftet.

Det finnes ingen skole for å utdanne seg til ordfører. For Ove sin del har politikk alltid interessert ham, allerede fra skoletiden. Han var leder av Unge Høyre, men så i tok han en pause i politikken fram til han ble valgt inn i kommunestyret i Rissa for 14 år siden, i 2003.

Viktige egenskaper

De siste seks årene har han sittet med ordførerklubba.

- Hvilke egenskaper er viktigst for en ordfører å ha?

- Du må være glad i mennesker. Ikke være sint og sur, Ove smiler, som han så ofte gjør.

Han påpeker at da han startet som ordfører hadde Rissa også ny rådmann.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid.

Vanskelige saker

- Når du kommer inn på rådmannen, hvordan preget den såkalte «rådmannssaken» i Leksvik deg?

- Jeg var jo litt utenom, men vi hadde mange tette diskusjoner, Vigdis Bolås, Steinar Saghaug og jeg om det. Jeg var nok mer en støttespiller for Vigdis og Steinar i den saken. Det har nok vært en av de vanskeligste sakene i min periode som ordfører. Den kom overraskende og fikk mye negativ blest, sier Vollan.

- Hvilke andre saker synes du har vært vanskelig?

- Skolenedleggelsen av Skaugdalen skole, og nedskjæringen av kommunalt ansatte. Økonomien var en utfordring da jeg tok over som ordfører og vi måtte ta en del grep i 2012-2014. Det var tøft å stå i det, men det måtte gjøres. Og skolen i Skaugdalen ble det en veldig god løsning på. Nå har vi en fin og litt annerledes skole der.

- Sparte kommunen penger på det?

- Ja, uten tvil. Vi hadde krav om nærmest full rehabilitering av skolen. Da den ble privat forsvant alle de kravene.

Trivelige folk

- Hva har du satt mest pris på i disse seks årene?

- Det er så mye som er trivelig. Det kan være å besøke seniordansgruppa for eksempel. Det er slike møter jeg husker best. Hvor mye trivelige folk det er i kommunen vår. Folk som står på for frivilligheten. Enkelte sier til meg at de ikke skjønner at jeg orker å ut på et eller annet nesten hver kveld. Jeg synes det er morsomt. Det er ikke noe ork.

- Hvordan synes du det har vært å være en offentlig person?

- Det at alle «kjenner» deg er både positivt og negativt. Noen må alltid prate med deg om «viktige» saker. Det må alltid legges inn ekstra tid bare for en kort handletur på butikken. Men, man venner seg til det. Jeg har likt ordførerjobben veldig godt.

- Kommer du til å savne ordførerrollen?

- Nå går jo den nye jobben min også ut på å snakke med folk, spesielt næringslivet, så spranget blir ikke så stort. Det er ting jeg er glad i, pluss at det blir en del nytt å lære seg.

Sammenslåing

De to siste årene har sammenslåingsprosessen mellom Rissa og Leksvik tatt mye tid.

- Jeg har også reist mye rundt i Norge og fortalt om prosessen vi har hatt i Indre Fosen i og med at vi var en av de første kommunene som valgte å gå for sammenslåing. Det har vært lærerikt. Jeg har lært mye om hvordan andre kommuner gjør ting.

- Hva tenker du om jobben kommunene som nå blir tvangssammenslått står overfor?

- Det blir arbeidsomt. I Rissa og Leksvik har vi vært enige og hatt en god tone. De som blir tvangssammenslått får en mye vanskeligere jobb. Sånn sett har vi vært heldige i vår prosess.

-Ting tar for lang tid!

- Hva har preget deg mest i løpet av disse årene?

- Det skjer veldig mye i en kommune. Det er en stor organisasjon med rundt 600 ansatte. Byggingen av Åsly skole synes jeg var fryktelig artig. Den ble akkurat som vi håpte og drømte om.

- På den negative siden da?

- Det må være at ting tar tid! Vi bygde hurtigruteskipet MS Midnatsol på verftet i løpet av tre måneder, illustrerer han.

- I kommunen er det alt for mange som kan komme med innsigelser. Det burde vært lagt et tidsløp på forhånd, slik at alle blir hørt. Der har det offentlige noe å jobbe mot. Det skal være demokratisk ja, og alle skal bli hørt men jeg synes ikke alltid det er demokratisk med alle omkampene. Ting blir, men kanskje først to år etterpå.

- Faren med det er at man blir vant til det. Alt er hele tiden en kamp. Det er mye maratonløp hele tiden som jeg mener er unødvendig, legger han til.

Gammelt ektepar

- Hva vil du savne?

- Fosen er en spennende region. Flybasen, næringslivet, vindkraft, bru over Trondheimsfjorden. Jeg har likt jobben som leder i Fosen regionråd. I Rissa og Leksvik har vi et godt politisk miljø. Vi er godt forlikte og det er en kjempestyrke. Det tror jeg det fortsatt blir framover. Jeg kommer til å savne folkene i kommunestyret, og spesielt Vigdis og Steinar. Jeg hadde også et veldig godt forhold til Einar Strøm i den tiden han var ordfører i Leksvik, i starten på samarbeidsprosessen.

- Ingen negative kommentarer om politiske motstandere?

- Per (Skjærvik red.anm.) og jeg er jo møkka lei hverandre i perioder, men vi er jo glad i hverandre, som et gammelt ektepar, sier Ove smilende om opposisjonslederen.

- Kommer du tilbake i politikken?

- Om ti år i 2027, når jeg blir 60, kan jeg stille til valg som ordfører for Fosen kommune, smiler Ove, med det sedvanlige glimtet i øyet.

1. november går han inn i ny stilling som banksjef Næringsliv/Fosen/Assisterende Banksjef Næring Sør-Trøndelag i Sparebank 1 SMN.

LES OGSÅ: