Det var mange spente fjes å se på Fosen Yard i Rissa da luksusskipet «The World» ankret opp utenfor verftsområdet i dag. Det var første gangen skipet var tilbake i Rissa etter at det ble ferdigstilt i mars 2002.

God reklame

Arnar Utseth, Anders Straumsheim og Jan Erik Trondseth fra Fosen Yard synes det er artig at båten kommer tilbake til Rissa på besøk.

- Det er artig at de kommer tilbake. Det viser jo at de er fornøyd med arbeidet vi har gjort. Båten har gitt oss mye reklame verden over, sier teknisk leder Jan Erik Trondseth mens han venter på den første gruppen av besøkende skal bli fraktet i land.

Sammen med verftsdirektør Anders Straumsheim ønsket han gjestene fra «The World» velkommen til verftet og Rissa. Både passasjerer og mannskap var blant dem som ønsket en tur i land.

Her kommer gjestene i land.

- Det er dyrt

Ekteparet Jo og Gareth Morgan fra New Zealand var blant dem som gjerne ville se stedet hvor «The World» ble bygd.

Gareth og Jo Morgan fra New Zealand.

- Vi har hatt leilighet om bord i fem år, og vanligvis er vi på skipet tre måneder i året. Dette er en fin måte å se verden på. Det er veldig hyggelig å komme hit til Rissa og se hvor båten ble bygd. De som bygde den gjorde en god jobb, sier Jo som ikke vil ut med hva det koster å ha en leilighet på båten.

-Folk ønsker ikke å snakke så mye om det, men man må ha finansene i orden. Det er dyrt, smiler hun.

- Vi elsker dette skipet

Michelle Pursche kommer fra Sydney i Australia, og hun og mannen, som valgte å bli igjen om bord på båten, kjøpet leilighet på «The World» i 2006.

Michele Pursche fra Australia.

- Dette er vårt andre hjem. Vi leste om i avisa om «The World» da skipet besøkte Australia i 2003. Vi ble så fasinert at vi beste oss for å leie leilighet. I 2006 kjøpte vi en. Nå er vi om bord i fire til seks måneder i året. Det er veldig interessant å være om bord. Her treffer vi folk av mange nasjonaliteter. Vi elsker dette skipet, sier hun.

Hjemme i Australia er hun og mannen engasjert innen finans, og de eier flere kveg- og sauefarmer.

Resepsjonisten

Candice Jennings fra Sør-Afrika har også tatt turen i land. Hun arbeider som resepsjonist om bord i «The world».

Resepsjonist Candice Jennings fra Sør-Afrika.

- Det er veldig spesielt å se stedet hvor «The World» ble født. Jeg har vært ansatt i tre år, og jeg har vært med til alle kontinenter. Jeg er fire måneder om bord og to hjemme. Det er en fin balanse mellom arbeid og ferie, sier hun.

16 av mannskapet som var med da «The World» forlot verftet i 2002 var tilbake på gamle tomter. En av dem var R. Reya fra Filippinene.

Dette mannskapet var med da båten forlot verftet i Rissa for 16 år siden.

- Jeg var her vinteren 2001/2002. Det var første gang jeg opplevde vinter. Det var en interessant opplevelse. Jeg synes «The World» er en fin plass å arbeide på, forteller han.

Mange av beboerne om bord er amerikanere. En av dem er Herbert Wertheim fra Miami.

Herbert Wertheim fra Miami, USA.

- Jeg har hatt leilighet på båten i fem år, og jeg bruker den åtte måneder i året. Jeg er glad for å være her og se hvor båten ble bygd, sier han og forteller at han hjemme i USA arbeider som doktor.

- Den er vårt hjem

Susan og Craig Smith fra Florida har hatt leiligheten sin i fire år, og de tilbringer mesteparten av året der.

Craig Smith fra Florida.

- I år blir vi boende her i åtte til ni måneder, og neste år blir det kanskje ti måneder. Jeg og kona mi elsker dette skipet så mye at vi har valgt det som vårt første hjem. Det er fantastisk å være på denne båten. Det gir oss muligheten til å reise verden rundt sammen med våre venner samtidig som vi kan nyte komforten i vårt eget hjem. Det er interessant å være her på verftet og få snakke med dem som var med på å bygge båten. Den er jo vårt hjem, og det er interessant å se hvor det ble født, sier den amerikanske pensjonisten som har arbeidet med bioteknologi.

Begeistring

En del av programmet på verftet var en presentasjon av historien bak «The World» og andre skip samt hva som foregår i dag. Det vakte begeistring i forsamlingen da verftsdirektør Anders Strausmsheim fortalte hvor fort verftet kom på beina igjen etter konkursen i 2015.

Den store laksemerden som er under bygging fanget også manges interesse. Det lød et «wow» da Straumsheim fortalte at en slik merd kan romme like mye laks som hvert år går opp i samtlige norske lakseelver.

Ungene i Skogly friluftsbarnehage hilser båten velkommen til Rissa. Foto: Skogly frliluftsbarnehage

Spørrelyst

Folkene på verftet hadde mye å fortelle og spørrelysten var stor blant gjestene fra «The World». Det førte til høyt stressnivå blant reiselederne fra skipet. Etter planen skulle «The World» dra opp ankeret klokka 11.00 for å sette kursen mot Trondheim. Fem minutter på elleve var orienteringen slutt. Dermed ble det forsinket avgang fra Kvithylla.

Tid har sikkert beboerne på «The World» nok av. Og helt sikkert penger.