Fosna-Folket tok turen til Ørland rådhus og snakket med valgfunksjonærene Anne Standahl og Britt Brevik.

De forteller at det alltid vil være valgfunksjonærer på plass for å hjelpe deg.

Sånn ser stemmeavlukket ut. De rosa stemmesedlene til venstre er til kommunestyrevalget, de blå til høyre er til fylkestingsvalget. Foto: Thomas Klakegg-Thorp

– Du blir først vist inn i stemmeavlukket av en av oss. Da forteller vi at det er to valg. Stemmesedlene for kommunestyrevalget er rosa, mens de som avgjør fylkestingsvalget er blå, forklarer Brevik.

Personstemmer og slengere

Inne i stemmeboden vil du kunne gjøre flere endringer på stemmesedlene.

– Personstemmer gir du ved å krysse av foran de kandidatene du vil ha høyere opp. Folk legger på personstemmer ganske ofte. Hvis mange krysser på de som er nederst på lista, så kan de likevel komme inn i kommunestyret, sier Standahl.

For å avlegge en personstemme må du krysse av i boksen ved siden av navnet på personen du vil gi den til. Foto: Thomas Klakegg-Thorp

– Dette kan ha stor betydning, spesielt i kommunestyrevalget. Noen ganger skal det veldig få stemmer for å bikke over og sende en kandidat oppover på lista, legger Brevik til.

På kommunevalg-seddelen vil du også kunne legge inn en såkalt «slenger». Da gir du en ekstra stemme til en kandidat fra et annet parti enn det du stemmer på.

– Da blir stemmen til det partiet du stemmer på litt mindre verdt, fordi du gir 1/31 av den til et annet parti. Men dette går gjerne opp igjen ved at de får slengere fra andre sine lister. Det blir pluss og minus uansett, sier Brevik.

Sånn ser feltet der du kan legge inn såkalte «slengere». Da skriver du inn navnet til kandidaten du ønsker å gi en stemme til i blokkbokstaver i feltet til venstre, og hvilket parti de representerer i feltet til høyre. Foto: Thomas Klakegg-Thorp

Stemmeavgining

Etter at du har gjort endringene du ønsker på stemmeseddelen, bretter du den sammen med stempelfeltet ut.

– Du tar med deg den ferdigbrettede seddelen bort til valgfunksjonærene, som sjekker legitimasjon. Du må ha med legitimasjon med bilde, så vi kan registrere deg i systemet. Det er det eneste du trenger å ha med.

– Når du er registrert blir sedlene stempla, og du kan legge dem i urnen. Da er du ferdig stemt, sier Brevik.

Se video av hvordan du stemmer her: