På det første formannskapsmøtet etter det konstituerende kommunestyremøtet i Bjugn sto blant annet en redegjørelse fra økonomisjefen på agendaen.

De nylig valgte formannskapsmedlemmene ble møtt med en dyster lesning i årets andre tertialrapport.

Aune antar at kommunen vil få et merforbruk på mellom 10 og 15 millioner kroner.

- Ikke i balanse

«Vi har ikke lyktes med å bringe driften i balanse. Vi har ikke iverksatt tilstrekkelige innsparinger og flere av tiltakene har virket for sent til å gi helårseffekt», konkluderer tertialrapporten.

Administrasjonen har i 2015 hatt både driftsbudsjettet og en forpliktende plan å forholde seg til. En måloppnåelse innen begge har vært nødvendig for at Bjugn skulle komme i økonomisk balanse i år.

- Vi er i rimelig grad på budsjett med et par avvik. Årsaken er «ankomst» av ressurskrevende brukere midt i året, forklarte Aune til Bjugn formannskap.

Han viste også til at alle tiltakene i den forpliktende plan er jobbet med, men at man ikke er kommet i mål.

- Dette skyldes både at det har tatt lengre tid enn forutsatt, alle tiltakene har ikke vært gjennomførbare og med oppstart i løpet av året vil helårsvirkningen først komme neste år.

- Stort sett for pessimistisk

I et regnestykke i tertialrapporten anslår økonomisjefen at kommunen vil ende opp med et årsresultatet på minus 12,3 millioner kroner.

- I første tertialrapport ble det antydet et merforbruk på om lag 10 millioner kroner. Grunnet svikt i gjennomføring av den forpliktende planen kan det se ut som merforbruket i 2015 kan bli noe større, sa Aune, og la til:

- Stort sett er jeg for pessimistisk.

Aune påpekte at det må til «sterkere lut i neste års budsjett dersom vi skal komme ut i balanse i drifta.»

Ellers viste økonomisjefen til at innføringen av eiendomsskatten som er vedtatt innført fra 2016, er i rute med tanke på taksering av boliger.

- Vi regner med å ta inn cirka 12 millioner kroner i eiendomsskatt neste år.