Vi hadde et bilde av den samme doningen i forbindelse med omtalen av ekteparet Johan og Klara Sletvold på Ørlandet.

Etterkommere etter de to skal samles til slektstreff til sommeren, og her ble det etterlyst mer info. Dessuten er bidragsyter Ole-Morten Sletvold interessert i bilder fra de to heimene ekteparet hadde på Ørlandet - den på Djupdalsøra og den senere på Uthaug.

Nærmeste nabo

Otto Åberg har tatt kontakt med Fosna-Folket. Han minnes godt Johan og Klara Sletvold.

- Jeg vokste opp som nærmeste nabo på Djupdalsøra. Under krigen var det smått med mat. Vi hadde et lite småbruk hvor vi blant annet hadde grønnsaker og høner, så vi berget rimelig bra. Jeg minnes godt at jeg var med mamma og bar egg og diverse annet i ei korg til Johan og Klara Sletvold. De hadde jo en stor barneflokk å brødfø. Selv lekte jeg en del med to av guttene der - Renold og Harry, minnes Otto Åberg.

Horst-kjøkkenet

På hovedbildet ser vi «grabben» i arbeid rundt 1950. I bakgrunnen til venstre har vi det gamle Horst-kjøkkenet som tyskerne førte opp. «Hårsen», eller Vårtun som lokalet egentlig ble omdøpt til etter krigen, ble et mye brukt festlokale på Ørlandet i sin tid.

Man ser også en god del gårder i bakgrunnen her, men hvilke kan kanskje noen av leserne bidra med mer opplysninger rundt.

Sandbåt?

«Grabben» sto, som tidligere nevnt, igjen etter den tyske okkupasjonshæren på Ørlandet. Dette var ei 40 tonn tung og kraftig gravemaskin som ble overtatt av Ørland Sogneselskap. Johan Sletvold opererte denne maskinen i en årrekke.

Maskinen ble parkert for godt rundt 1960/1961. Da ble den satt bort i en garasje. Tidlig på 1970-tallet ble den så demontert og solgt som skrapmetall. Det ryktes at selve grabben, som kunne ta opp en hel kubikk med masse i et jafs, senere ble montert på en sandbåt. Dette er imidlertid en ubekreftet opplysing.

Bidrag til "Gammeldagen" sender du på mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no Post: Fosna-Folket, 7129 Brekstad

Arbeidslag på «grabben» på 1950-tallet. Fra venstre: Odd Pettersen, Johan Sletvold, ukjent, Helmer Hårberg og ukjent.
«Grabben» i virksomhet ved flystasjonen på Ørlandet etter krigen. Lengst til venstre står Johan Sletvold.