- Mitt råd til Ørland er at de begynner å bygge relasjoner til omgivelsene. De som ligger an til å få en slik positiv utvikling, må ha litt mer selvsikkerhet og være litt mer raus med omgivelsene.

- Hva tenker du på da?

- Jeg ser for eksempel at Åfjord og Roan ikke i det hele tatt vil vurdere en sammenslåing med Bjugn dersom Ørland er involvert. Det må bety noe. Så ser det heller ikke ut som det er noe godt samarbeid mellom Ørland og Rissa, sier Undertun.

Mange forsøk

Ørland og Bjugn er en saga for seg selv når det gjelder kommunesammenslåing. Det siste tiåret har det vært gjentatte forsøk. Like etter at kampflybasen ble vedtatt lagt til Ørland 14. juni 2012, startet Ørland og Bjugn nok en gang en prosess med sikte på sammenslåing. Intensjonsavtalen der kommunesenteret var foreslått lagt til Brekstad, skapte harme i Bjugn. I februar 2014 sa bjugningene nei til sammenslåing, mens ørlendingene sa ja. I mai i år skulle innbyggerne i de to Fosen-kommunene nok en gang til valgurnene. Denne gang var forutsetningene motsatt. Kommunesenteret i den nye kommunen skulle ligge i Botngård. Da stemte bjugningene ja og ørlendingene nei.

Les mer: Fylkesmannens råd til Fosen

Ser nordover

Etter folkeavstemningen i mai, har Bjugn vendt seg mot Åfjord og Roan. De to naboene i nord hadde allerede vedtak på å slå seg sammen til én kommune. Åfjord sa ja til å ta med Bjugn i prosessen, mens Roan nekter. Nå er Åfjord og Bjugn enige om en intensjonsavtale, og både Bjugn-ordfører Undertun og Åfjord-ordfører Vibeke Stjern håper fortsatt på at Roan likevel vil være med.

- Ikke personlig

Fredag kom Fylkesmannens tilrådning til ny kommunestruktur på Fosen. På sikt mener Fylkesmannen at hele Fosen bør bli én kommune. Videre mener Fylkesmannen at verken Roan eller Ørland bør fortsette som egne kommuner. Bjugn-ordfører Undertun tror imidlertid at Ørland fint kan fungere alene.

- Jeg mener personlig at Ørland fullt ut kan klare seg alene, også på lang sikt, sier han.

Undertun avviser at det er noe «ondt blod» mellom politikerne i de to kommunene.

- Vi er profesjonelle. Det er ikke noen personlige problem her. Det handler mer om hvordan helheten fungerer. Tillit er ikke noe som ligger i overflaten. Det ligger dypt, sier Bjugn-ordføreren.

Les mer: Ørland-ordføreren om tvang

Avviser anspent forhold

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) avviser at Ørland har samarbeidsproblemer med resten av Fosen.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere det. Det får stå for hans regning, svarer han når Fosna-Folket konfronterer ham med Bjugn-ordførerens uttalelser.

Han reagerer imidlertid på at Bjugn tilsynelatende synes det er greit at Åfjord får kommunesenteret, mens det i prosessen med Ørland var svært viktig for Bjugn å ha senteret.

- Det er interessant å se hvordan enkelte ser på intensjonsavtalen mellom Ørland og Bjugn bare noen måneder etter at den ble inngått.

- Er det et anspent forhold mellom Ørland og Bjugn nå?

- Nei. Vi er enige om å fortsette samarbeidet. Vi har jo et stort interkommunalt samarbeid. Så er vi et felles bo- og arbeidsmarked. Jeg tror ikke det vil være akseptabelt blant folk om vi skal opptre som fiender, sier han.

Forstår ikke samferdselskonflikt

Rissa- og Leksvik-politikerne har i flere år jobbet for bru over fjorden mellom Flakk og Rørvik. Nå har Ørland formannskap bevilget 40 000 kroner til mulighetsstudie for tunnel under Trondheimsfjorden mellom Selva i Agdenes og Ørland. Orkdal og Agdenes kommuner har også bevilget penger til samme prosjekt. Myrvold har liten forståelse for at tunnelprosjektet skal splitte Fosen.

- Vi har sagt i regionrådet at vi støtter Fosenbrua. Det står vi for. Nå skal vi bare se på muligheten for en tunnel under fjorden. Det er Statnetts bygging av kraftlinje som er den utløsende faktoren for det. Jeg forstår ikke hvorfor dette skal utløse en konflikt. Vi har ikke tenkt å ta bort ferjesambandet Flakk – Rørvik for å bygge en tunnel. Det ligger ingen slike ferjeavløsingsmidler inn i dette. Jeg synes folk kan henvende seg til oss og spørre direkte, i stedet for å anta og synes, sier Ørland-ordføreren.

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) sammen med Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap). Foto: Alexander Killingberg