Voksenopplæringa i Åfjord har gjort det til en tradisjon å dra ut skogen én dag i året for å gi seg friluftslivet i vold.

– Vi begrenser oppholdet til noen timer. For enkelte kan det bli vel kaldt å være lenger, sier lærer og skientusiast Terje By. For mange av deltakerne så imidlertid ikke oppholdet ute i naturen ut til å være noen synlig belastning.

– Dette er min første vinter i Norge, sier Rubin Elo. Hun har gått på ski tidligere, men hun har ikke blitt vant til det ennå.

Friluftsmann

Når det kommer til Al-Azoo stiller det seg imidlertid ganske annerledes. Sia han kom fra Syria for to år sia, har han fått sansen for denne besynderlige, også etter noen nordmenns mening, skikken med å dra til skogs til alle årets tider.

Imidlertid fikk han ikke med seg skirennet i Holmenkollen i helga. Ikke så han på skiløpene som gikk under OL heller.

– Nei, det har jeg ikke tid til. Etter OL leste jeg at Norge fikk mange gull, og det er bra. Jeg er interessert i sport, men jeg vil komme meg ut sjøl. Da kan jeg ikke sitte inne å se på TV, sier han.

Væravhengig

Imidlertid er ikke Al-Azoo blitt så skiglad, eller skal en si skigal, at han drar ut i alle slags vær.

– Jeg går på ski hver helg, men det er kun hvis været tillater det, sier friluftsmannen.

Sprekingen som har fått sansen for helårs bruk av naturen liker seg også utendørs på sommers tid.

– Det er akkurat det samme da som på vinteren. Det er været som bestemmer. Du kan ikke dra ut på dorging hvis det er for dårlig vær, forteller han på bra norsk.

Naturens kall

Den friluftsfrelste nyinnflytteren har også fristet tilværelsen på skutersetet etter at Åfjord fikk Fosens første snøskuterløype. Det fikk han veldig sansen for.

– Jeg spurte han som jeg var med hvor mye det koster for en slik skuter. Den koster visstnok 100 000 kroner. Det er synd de er så dyre, for en slik en kunne jeg virkelig tenke meg å få tak i. Det var veldig artig, sier syreren.

Pølser

En del av opplegget er at det skal gjøres opp bål og stekes pølser. Imidlertid oppholder de fleste av deltakerne i løypa når Fosna-Folket kommer klabbende - på såkalt smørefrie ski.

En del av deltakerne koser seg med akebrett eller sklimatter, andre bruker ski eller kjelke. Som på en hvilken som helst skidag er det også noen som velger å stå å henge og se på de andre, men felles for dem alle er at de er i godt humør.

– Det er en trivelig gjeng, sier flyktningekonsulent Hilde Løkling.