Flønes har begynt å samle historien til Lysøysund Fagforening avdeling 119. Hun forteller at dette er en lite beskrevet side av virksomheten ved sildoljefabrikken. Nå ønsker hun tips, bilder, informasjon og historier fra folk.

Sammen med mannen har hun et feriested på Lysøya. Paret har fått stadig nærmere tilknytning til stedet, og med det har også interessen for historien kommet.

Protokoller

Forleden kom stiftelsesprotokollen til rette og Flønes fikk fatt i den gjennom Torsdagsklubben. Anlegget til Lysøysund Sildoljefabrikk er tatt over av Scanbio. Flønes har vært i kontakt med Bjørn Hyllmark og Kurt Sundet ved Scanbio i forbindelse med arbeidet, og der har hun møtt bare velvilje. De har blant annet vært behjelpelige med å skaffe bilder. Bildematerial har hun også fått lovnad om å få gjennom Fosen Bildearkiv på Mølnargården.

-Folk den tida var redde for arbeidsgiverne sine og de var redde for å miste arbeidet, forteller Flønes. Det var nok ikke populært at det ble dannet fagforening i Lysøysund heller, men samtidig har hun inntrykk av at det gikk seg til etter hvert. Fabrikken var en god arbeidsplass og Jøssund kommune var en god kommune å bo i. For eksempel fikk de elektrisitet tidlig.

Flønes arbeider i sjøl i arbeiderrørsla, i AOF, og hun har stor respekt for dem som gikk foran. Som en av de få skikkelige industrisamfunn på Fosen har Lysøysund en historie som stikker seg ut. Med god hjelp fra folk med tilknytning til lokalsamfunnet håper Flønes å få dokumentert en del av denne hittil oversette delen av lokalhistorien.

HISTORIEN til arbeidersamfunnet i Lysøysund fasinerer Elsa Lysklætt Flønes.