- Læreren vår var litt skeptisk til at vi skulle greie å lese 60 000 sider. Men vi har lest over 128 000 sider nå, sier Victor Mørk.

- Konkurranseinstinktet kom inn, sier Stein Solli.

- Om vi klarer det skulle vi få en premie, forklarer Trym Paulsen Ulriksborg.

Femteklassingene på Hårberg skole satte seg som mål å lese 10 000 sider hver måned fra nyttår til 1. juni. Sluttsummen endte på 128 702 sider.

Reglene

Opp langs veggen snor en bokorm seg bortover. Den viser en oversikt over alle bøkene klassen har lest. Hver del av bokormen er en bokanmeldelse en elev har laget. Anmeldelsen forteller hva boka handlet om, og om han eller hun som leste den likte boka og hvorfor.

Elevene forklarer at de har regler for konkurransen.

Sara Almine Emmerhoff forteller at en elev bare kan telle sidene første gang de leser en bok og at det ikke teller om man leser bøker man har lest før.

- Ine vet også at det vi sier kan stemme. Vi kan liksom ikke komme 2. januar å si at vi har lest hele Norges lover, sier Edvard Hovde Sigurdsen.

Bøker på alle språk teller. Omar Alawad forteller at han har lest Harry Potter på arabisk, for eksempel.

Ulike sjangre

Elevene forteller at de har lest mange forskjellige typer bøker.

- Jeg liker best fantasy og eventyrbøker, sier Mathilde Myrvold.

Marius Vik Strand forteller at hele klassen har lest Harry Potter.

- Grunnen til det er blant annet at lærerne leser den i lunsjen mens vi spiser. Når vi er ferdige med en hel bok får vi se filmen, legger Oliver Sem Rian til.

Bokormen som snor seg langs veggen i klasserommet består av bokanmeldelser av bøkene elevene har lest. Foto: Jakob Ellingsen

-Leseglede

Lærer Ine Susann Wanvik forteller at lærerne leser høyt i matpausen tre dager i uka, og at klassen også har tre dager med lesetid om morgenen.

- Biblioteksjef Hanne Tøfte på biblioteket er meget behjelpelig med å sende oss bokkasser med titler elevene ønsker seg, og er også kjempegod på å plukke ut bøker som blir populære, sier hun.

-  I tillegg har elevene i lekse hver uke å lese minst 15 minutter daglig i valgfri bok hjemme. jeg tenker iallfall at det viktigste er at de holder på lesegleden, sier Wanvik.

Lesevaner

Elevene forteller at de leser mange forskjellige steder.

- Jeg har lest en del på skolen om morgenen, sier Elisabeth Strand Aas.

- Jeg har lest mer enn jeg pleier, sier Omar Alawad.

En håndsopprekning viser at mange av dem leser på sengen.

- Jeg tipper at jeg kommer til å fortsette med det, sier Marcus Berg Breivik

Flere av elevene sier også at de sannsynligvis kommer til å lese en del i sommer fordi de er med på Sommerles, lesekonkurransen som biblioteket står bak i sommer som tidligere år.

Hoppe gjennom vinduet

Siden elevene greide sitt lesemål, og vel så det, får de en premie.

- Jeg ble litt sjokkert da jeg fikk høre at vi skulle få lov til å hoppe ut gjennom vinduet på vei til et friminutt. Endelig, tenkte jeg, sier Even Solbue.

- Det var ikke skummelt. Det var kjempegøy. Det er første gang jeg har fått lov til å hoppe ut gjennom vinduet, sier han.