Selv om det flere steder lenger sør i landet vårt har vært heller dårlig på soppfronten på grunn av tørke, er det i Trøndelag og på Fosen slett ikke grunn til bekymring, og når det gjelder matsopp så er Fosen nå et eldorado for soppglade.

Prima matsopp

- Det er ikke noe problem å fylle kurvene. Kantarellene har kommet for fullt, likeså har kremler, sjampinjonger, skrubb, smørsopp og melsopp. Steinsopp, piggsopp, risker og andre matsopper er i startgropa, de er små foreløpig men det er nok bare snakk om dager før de også er her for fullt, sier Edel Kristin Humstad, soppsakkyndig på Fosen.

Hun har også hørt fra flere at det er gjort store funn av prima matsopp både fra Leksvik, Åfjord og Bjugn.

- Mine sonderinger fra Indre Fosen viser det samme. Årets sesong kan bli helt eksepsjonell etter en varm juli og våt august, jeg har hørt andre soppinteresserte spå både kantarellår og steinsoppår, sier Humstad.

Det er ikke noe problem å fylle kurven med kantareller på Fosen, hvis du vet hvor du skal lete. Foto: Edel Kristin Humstad

Hvis været fortsetter som nå, så kan dette bli en lang sesong, tror hun.

- Soppen liker det varmt og fuktig, så jeg håper været holder seg sånn ei stund.

"Utedo-sopp"

Utover matsopp så har Humstad også funnet store mengder av «utedo-soppen», duftbrunpigg.

- Den dufter lavendel, og har i gamle dager vært brukt som duftfrisker på utedo og i lintøyskap. Jeg har også funnet en del kanelslørsopper, som er godt egnet til farging av garn, sier hun.

Hvit fluesopp Foto: Edel Kristin Humstad

Det er også meldt om funn av hvit fluesopp i Åfjord i år, en av de giftigste soppene vi har i Norge.

- Hvit fluesopp inneholder en cellegift kalt amatoksin, og den går spesielt hardt utover mage- og tarmsystem, lever og nyrer. Den fører til celleskade og celledød i organene, og ubehandlet går det videre til organsvikt og død, forteller Humstad.

- Er det mange som tar feil av hvit fluesopp og annen matsopp?

- Jeg har ingen statistikk på soppforgiftninger, men mener å ha hørt at det er 10-15 sykehusinnleggelser grunnet alvorlig soppforgiftning per år over hele landet, sier Humstad.

Hvit fluesopp Foto: Edel Kristin Humstad

Kan forveksles

I tillegg kommer de mindre alvorlige soppforgiftningene som kun trenger legetilsyn og lindring av symptomer mens man venter på at det går over av seg selv.

- Disse skyldes i all hovedsak inntak av bedervet sopp eller sopp med mage- og tarm-irriterende soppgifter. Disse er det nok en del flere tilfeller av, og her kunne sikkert en del vært unngått ved at folk er mer kritiske til matverdien av spiselige soppe. Man blir dårlig av å spise råtten sopp, understreker Humstad.

De som oftest tar feil av hvit fluesopp og annen matsopp, er folk fra Asia og Øst-Europa. De kan være vant med å plukke blant annet sliresopper som er veldig lik hvit fluesopp i utseende, og dermed sanke dette i god tro om at det er en lekker matsopp.

- Man kan også forveksle unge sjampinjonger med hvit fluesopp hvis man ikke vet hva man skal se etter når man deler opp soppen. Hvis man er nybegynner med sopp, er det veldig viktig å holde seg til tommelfingerregelen om å unngå hvite sopper med hvite skiver, og brune sopper med brune skiver, da styrer man lett unna de verste giftsoppene vi har i Trøndelag, sier Humstad.

Trygg på matsopp

Hun anbefaler ellers å gå på soppkurs og lære seg noen sopper og deres kjennetegn, og bli trygg i soppskogen på den måten.

Trondheim sopp -og nyttevekstforening har seks arrangementer på Fosen i år, der du kan lære mer om sopp.  Det blir i høst arrangert soppturer med mulighet for soppkontroll både i Rissa, Bjugn, Ørland og Åfjord kommune.  Disse arrangementene kan du lese mer om på nyttevekstforeningens hjemmesider.

«Kurs-på-tur»-arrangementene som skal finne sted på Fosen utover sesongen er helt grunnleggende dagskurs for de som har lite eller ingen erfaring med sopp fra før.

- Kursene har fokus på å gjøre deltagerne helt trygge på de fem sikre matsoppene pluss et par til, opplyser Humstad.