Åfjord kommune er i oppstartsfasen med Örebro Preventionsprogram, (ÖPP) en forskningsbasert metode som har til hensikt å forebygge tidlig alkoholdebut, ungdomsfyll og normbrudd blant ungdom.

- Grunntanken er at man skal redusere ungdoms alkoholbruk ved å henvende seg til foreldre, informerer helsesøster Sissel Rånes.

Enkelt og effektivt

Programmet er utviklet av forskere ved Örebro universitet, og det er utprøvd og evaluert med lovende resultater på fire ungdomsskoler i Örebro og Kumla i en treårsperiode fra 1999- 2001.

- Det bør understrekes at denne enkle, men tilsynelatende effektive foreldremøtemetoden ikke alene kan erstatte forebyggende arbeid i kommunen og på skolene, sier Rånes. Metoden kan derimot betraktes som et viktig ledd i det generelle, langsiktige forebyggende arbeidet lokalt, tror helsesøsteren.

God respons

Selve programmet består av 20 minutter lange presentasjoner som gis en gang per semester i forbindelse med ordinære foreldremøter i åttende til tiende klasse. På disse foreldremøtene presenteres forskningsresultater som viser at barn som får alkohol av sine foreldre, drikker mer enn andre barn, og at det har stor betydning at foreldrene gjør det helt klart at det ikke er greit for tenåringer å drikke alkohol.

- Foreldrene oppfordres til å diskutere dette med hverandre og inngå avtaler i foreldregruppen hvordan man skal forholde seg til ungdommenes alkoholforbruk og om innetider, fester med mer, opplyser helsesøsteren.

Startet programmet i fjor

Åfjord kommune startet med programmet i fjor.

- Vi hadde det første av totalt seks deltakelser på foreldremøte høsten 2014, både ved Stokksund oppvekstsenter og Åset skole. Responsen underveis på møtene var veldig god, god diskusjon og refleksjon, forteller Rånes.