Dette er et tilbud NTNU har i samarbeid med TSO. Sisteårstudenter får mulighet til å prøvespille til å gjøre sin eksamen med TSO.

Prøvespilte i oktober

-Jeg prøvespilte til dette i oktober og var så heldig at jeg fikk det. Vi var sju som prøvespilte, men det var bare jeg som fikk ta eksamen på denne måten, forteller Bolås Brødreskift.

Kontrabassisten gikk på den nå nedlagte musikklinja i Bjugn, og er et godt eksempel på elever derifra som har endt opp med musikken som yrke.

I år har han vært på utveksling i Basel i Sveits for å studere hos professor Roman Patkoló, som til tross for sin unge alder er en internasjonal anerkjent bassist.

- Han har hjulpet og forberedt meg masse frem til denne konserten. Dette skoleåret har for meg vært helt utrolig stort. Først begynne å studere hos den bassisten jeg mener er best i verden, for så å avslutte året og mastergraden med en eksamenskonsert som denne, forteller Bolås Brødreskift.

- Følte meg trygg med orkesteret

Jostein forklarer at det å få spille med TSO er veldig stort for alle og en hver, men at det føles litt ekstra stort for ham som har gjennom hele sin studietid i Trondheim har sett opp til og hatt et nært forhold til orkesteret.

- Fra dag én på studiet var det et stort mål å en gang få spille i orkesteret. Tidlig 2014 spilte jeg med dem for første gang. Og etter det har jeg vært innom mange ganger. Det har gjort at jeg har blitt godt kjent med orkesteret og folkene som spiller der. Derfor var denne eksamenskonserten svært spesiell for meg. Samtidig som at jeg var nervøs og spent, følte jeg meg veldig trygg med orkesteret, forteller han.

Det unge talentet fra Stadsbygd måtte sette inn alt han hadde av fokus og energi for å ikke bli satt ut av hele situasjonen.

- Jeg vet ikke hvor mye jeg egentlig husker av konserten, men det var 15 intensive minutter. Med eksamen, et profesjonelt orkester i ryggen og publikum i Store sal i Olavshallen er det mye som kan gå galt.  Jeg ble litt satt ut i starten, men bestemte meg for å bite sammen tennene og kom meg godt inn igjen og klarte å fullføre. Og følte at resten av stykket gikk veldig bra!

- Utrolig hva som kreves

Rett etter spillingen var Jostein andpusten i flere minutter.

- Det føltes som om jeg hadde hatt ei lang treningsøkt. Det er utrolig hva som kreves når man utsetter seg for et sånt press, forteller han.

Gjennom hele skoleåret har det gått med mye tid til øving frem mot konserten, og Jostein forklarer at han nå er svært lettet over å være ferdig.

- En god følelse. Jeg vil også takke læreren min ved NTNU i Trondheim, fosningen Rolf Hoff Baltzersen som har vært min basslærer helt siden jeg begynte på Fosen VGS i 2007. Han har fulgt meg og hjulpet meg i mange år og har mye av æren for at jeg er der jeg er nå, sier Bolås Brødreskift.