I tida frem mot jul fyrer vi mer i ovn og peis, lager mer mat enn vanlig, pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget. Det er også derfor Røykvarslerens dag 1. desember markerer starten på kampanjen Aksjon boligbrann.

- Billig forsikring

- Alt handler om forebygging. Når vi nå er ute har vi særlig fokus på kjøkken, det er der de fleste brannene starter, forteller Vik.

Når man tenker på hvor fort en brann utvikler seg, er det å sørge for å ha fungerende batterier i røykvarsleren en billig forsikring, forklarer de to. Bytt batteri i røykvarsleren i dag, er deres oppfordring.

- Hvis det for eksempel piper i røykvarsleren ei helg mens du er borte, så vil den ikke pipe igjen. Røykvarslere skal sjekkes hver måned, og batteriene skal byttes 1.desember, sier Lein.

Tidlig varsling er det viktigste

- Hvis man tenker litt matematisk på det, så vet man at en brann utvikler seg svært raskt og det tar litt tid før vi kommer til stedet. Tidlig varsling er det viktigste, og en røykvarsler kan dermed redde liv, sier Vik.

I perioden 6.-8. desember får opp mot 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for den lokale gjennomføringen.

Bør testes jevnlig

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Nytt av året er at du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Gjør det til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerens dag. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Aksjon boligbrann er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.

På sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. Følg også Aksjon boligbrann på Facebook.