Flyvende vaskeroboter, 3D matprintere og holografiske kokkeopplevelser var noen av fremtidsvisjonene som ble presentert blant finalistene i den futuristiske og globale designkonkurransen, Electrolux Design Lab. Colombianske Adrian Perez Zapata med sitt mini-robot-konsept «Mab» vant konkurransen under et finalearrangement i Stockholm 16. oktober.LES OGSÅ:* Bestemor Duck hadde dette før deg* Lei av vindusvask? Kjøp en robot!* Dronenes tidsalder?Vinneren av Electrolux Design Lab 2013 ble «Mab», et automatisk rengjøringssystem bestående av hundrevis av mikro-roboter som gjør jobben for, og som foruten en ren bolig gir deg litt magi med på kjøpet. De 908 mikro-robotene flyr ut fra en base og vasker overflaten ved hjelp av en dråpe vann tilsatt et vaskemiddel som gir større overflatespenning. Dråpen fanger opp partikler av støv og skitt, og når det er gjort flyr roboten tilbake til basen der vannet blir renset før det kan brukes på nytt.

– Inspirasjonen til «Mab» fikk jeg av en bisverm som jobbet veldig bra sammen. Konseptet mitt krever bare en liten konfigurasjon for å fungere selvstendig, slik at du kan komme hjem og se en sverm av mini-roboter sveve rundt og gjøre rent for deg, forklarer hjernen bak rengjøringsrobotene, Adrian Perez Zapata.

– Årets vinnerkonsept ser på roboten med nye øyne. I stedet for en enhet som etterligner en person, har Zapata tatt I bruk elementer fra naturen og latt seg inspirere av insekters felles anstrengelser og intelligente gruppearbeid. «Mab» er et innovativt konsept som kan minimere tid og krefter vi mennesker bruker på daglig rengjøring, og som samtidig maksimerer resultatene, sier juryformann og sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux.

– Inspirasjonen til «Mab» fikk jeg av en bisverm som jobbet veldig bra sammen. K, forklarer hjernen bak rengjøringsrobotene, Adrian Perez Zapata. Illustrasjonser: Electrolux