Han skriver:

Hei der hjemme i Norge.

Jeg heter Øystein Braseth, er polititjenestemann og ansatt ved Åfjord lensmannskontor. I midten av oktober 2009 begynte jeg på et års tjeneste i FN`s internasjonale politistyrke. Jeg jobber for UNAMID, (United Nation African Union Mission in Darfur)

Darfur i Sudan er verdens skamplett. 3 millioner mennesker bor nå i IDP camps, (internally displaced persons). De lever under svært uverdige forhold, drevet fra sine hjem, fratatt alt, mistet mange familiemedlemmer og utsatt for ufattelige overgrep. Svært lite fungerer her nede, og jeg jobber som instruktør overfor det lokale politiet som har liten eller ingen utdanning. Ukentlig har vi flere drap og voldtekter mot disse IDP`ene. Vi er tre nordmenn her, og heller ikke vi lever særlig lukseriøst. Vi bor inne i en FN leir, i et 100-manns telt. Vi deler toalett og dusj med 400 afrikanere og det i seg selv er til tider en prøvelse. Det er svært lite mat å få tak i, så vi lever stort sett på det vi bringer med oss fra Norge. Vi jobber omtrent 2 måneder om gangen før vi er hjemme i 14 dager. 7 dagers arbeidsuke, 2 måneder i strekk. Nå er det vinter også her nede, så temperaturen på natta er rundt 15 -16 grader, men på dagen runder vi 40. Darfur er ørken og følgelig har vi ørkenklima.

Til tider kan det være belastende med sikkerhetssituasjonen her. Vi ligger på nivå 4, som er den høyeste risikoen i noen FN misjon for tiden. Vi har portforbud etter kl 18 på kvelden, og må ha bistand av væpnet protection force hver gang vi skal ut av leiren. Særlig er trusselen stor fra Janjaweed, som er en gjeng med væpnede rebeller.

Dette var helt kort litt om min hverdag.

Med hilsen Øystein Braseth

Bor du fast eller er på et lenge opphold i utlandet? Send oss gjerne en julehilsen til din familie og venner i Fosen. Hilsningen kan sendes til redaksjonen@fosna-folket.no