- Vi ser disse plastklipsene ligge rundt i Grandefjæra, rundt i hele Bjugnfjorden, i strandområdene på Tarva og også lenger nord langs kysten av Fosen. Hvor stor er utbredelsen av disse plastklipsene? Det ønsker vi å finne ut, sier Øyvind Wiger-Haraldsvik, leder i Norges miljøvernforbund Ørland.

Lørdag kommer Miljødronningen på Fosen-besøk der strandrydding er hovedoppgaven.

Miljøvernforbundet benytter anledningen til å nå ut til fosninger for å høre om de har funnet de røde plastklipsene i sitt nærmiljø langs vannet.

Flyter

- Vi har snakket med folk flere steder på Fosen som sier de ser disse røde plastklipsene overalt. Når vi spør folk på Tarva for eksempel, sier de at man ikke kan gå i strandområdene der uten å finne de røde plastklipsene, sier Wiger-Haraldsvik.

- Jeg plukket opp en håndfull klips på stranden og la dem kontrollert ned i sjøen. På grunn av overflatespenningen flyter de. Derfor kan de sannsynligvis ende opp med å komme langt av sted, sier han.

- Det er tusenvis av plastklipsene rundt omkring. Er de så langt nord som langs kysten av Åfjord? Ligger de langs Stjørnfjorden og Trondheimsfjorden, spør Wiger-Haraldsvik.

Slik ser de røde plastklipsene ut. Foto: Norges miljøvernforbund

Strandrydding

Norges miljøvernforbunds katamaran, Miljødronningen, legger til havn på Uthaug denne helga. Lørdag formiddag kan frivillige som har lyst til å være med på strandrydding møte opp.

- Vi skal ut med lettbåt og har kran. Vi har ikke helt bestemt nøyaktig hvilken rute vi går når vi skal rydde. Det er klart vi har et fokus på plast, men også annet avfall i naturen skal bort, sier Wiger-Haraldsvik.

- Tidligere har Miljødronningen ofte kommet med frivillige fra Trondheim når den har vært på aksjon på Fosen. Denne gangen er det plass til flere fosninger, sier Øyvind Wiger-Haraldsvik.