Om dette ikke gjøres straks, kan den ytterste konsekvens være at idrettslagene blir ekskludert fra Norges Idrettsforbund.

Nå lover idrettslederne å rydde opp.

 LES OGSÅ: Mange idrettslag slurver med medlemsrapportering

Få utøvere og lite aktivitet

– Vi har tatt tak i dette nå, sier Terje Steen, i Aaserøy IL og UL. Vi har ingen aktive idrettsutøvere lenger, men vi arrangerer en av Trøndelags største turmarsjer hvert år, på Kristi Himmelfarts dag (Aaserøy-marsjen).Tilfellet er på ingen måte unikt, noe leder i Nes og Oksvoll IL, Bernt Olav Nes, kan bekrefte.

– Utfordringen vår er at vi har et idrettslag uten aktivitet. Før hadde vi både fotball- og håndballag, men nå har vi kun et styre. Det er ikke så mye å rapportere om, men vi skal ha årsmøte i løpet av mai.

Der ligger det også et forslag inne om å avvikle hele klubben.

– Vi hadde to anlegg. Det ene, på Oksvoll, solgte vi til FK Fosen i 2015. Det andre, en gammel bane på Nes, er ikke lenger i bruk.

Klubben har ingen driftsutgifter, men sitter på mye historie og nostalgi. Nes tror det vil gjøre vondt å avvikle klubben, spesielt for eldre medlemmer og folk i grenda.

– Jeg skal ta tak i dette i løpet av helga, og rapportere inn tallene. Så får vi se hva resultatet på årsmøtet blir, sier Nes.

Nedprioritert

Mange av idrettslagene Fosna-Folket har vært i kontakt med, kjenner til rapporteringsplikten, men sier at det er lett for at dette blir nedprioritert, og ikke er viktig nok for mange nok.

– Det har vært litt lite aktivitet det siste året, og få medlemmer. Nå driver vi og bytter styre, sier Sturla Gabrielsen i Stoksund Havsportklubb.

Gabrielsen er usikker på om Norges Idrettsforbund er riktig arena for det han selv beskriver som like mye en friluftsklubb som idrettslag.

– Vi driver verken med idrett eller konkurranse, så jeg vet egentlig ikke hvor godt vi passer inn i Idrettsforbundets profil. Det er en ting det nye styret må ta opp.Er dugnadsånden på Fosen i ferd med å dø?– Nei, så dramatisk tror jeg ikke det er. Men klubbene kan kanskje bli flinkere til å rekruttere nye ledere til idrettsmiljøet, slik at det ikke blir overforbruk på de frivillige.

Enklere hverdag

Selv små norske Idrettsklubber må hvert år avholde årsmøte, levere årsmøterapport og regnskap, samt oppdatere elektronisk medlemsregister. Her skilles det ikke mellom storklubb og liten klubb. Kravet gjelder for alle.

– Fra 2016 kunne idrettslagene, samtidig som de foretok den pliktmessige rapporteringen til NIF, samtidig søke om kompensasjon på varer og tjenester. Dette ble gjort for å forenkle hverdagen til idrettslagene og resulterte i at nærmere tusen flere idrettslag søkte i 2016, sier Geir Johannessen, assisterende organisasjonssjef i Idrettsforbundet.

Vidar Syskjær i Åfjord Froskemannsklubb syns det kan bli vel mye informasjon i perioder.

– Jeg syns det virker litt tungvint. Vi får så mange eposter - både viktige og uviktige - fra Idrettsforbund og idrettskrets. Man blir nesten litt lei.

Froskemennene har ikke mange medlemmer, men Sydskjør forsikrer Fosna-Folket om at froskemannsklubben ikke har avgått med drukningsdøden, men lever i beste velgående.

– Årsmøtet har vi allerede avholdt, så jeg skal ta tak i dette nå, og melde inn opplysningene.Åfjord er verstingen

Fem av de åtte idrettslagene som ikke har rapportert inn sine medlemstall, holder til på Åfjord.Én av disse er Åfjord Snøscooterklubb.

– Klubben er ikke nedlagt, men vi er en vinterklubb med «omvendt sesong». Vi bruker å holde årsmøtet i slutten av mai, etter sesongen, så dette blir ordnet i etterkant av det, forsikrer Hilmar Stjern.

Også Åfjord Pistolklubb rapporterer om liten, men fortsatt drift.

Fosna-Folket har vært i kontakt med tidligere representanter for de to siste av de åtte idrettslagene som ikke har avlevert rapport.

– Jeg tror den er nedlagt på grunn av få medlemmer og liten aktivitet. Det er en sovende klubb, sier tidligere leder i Bessaker Undervannsklubb, Torgrim Johansen.

Aina Hårstad står oppført som leder i Åfjord Hestesportslag.

– Det er snart ti år siden jeg trakk meg. Jeg tror ikke det er drift der lenger. Ikke har jeg fått noen purre-eposter fra Idrettsforbundet heller.

I løpet av 2016 mistet fem idrettslag status som medlem i Norges Idrettsforbund eller ble nedlagt: Fosen Hockey, Fosen Rugby klubb, Fosen Motorklubb, Rissa Rideklubb og Roar Ballklubb.