1. september skal hun og familien etter planen være til stede for å se premieren av oppsetningen Operasjon Oleander – Flukten i Ner-Killingberg i Leksvik.

- Selvfølgelig kommer vi alle på premieren, sier Anne-Ruths datter Irene Spangenthal.

Hun bor i Surinam i Sør-Amerika, mens moren Anne-Ruth er bosatt i Nederland.

Reddet fra nazistene

Anne-Ruth var bare fire år gammel da motstandsfolk fra Leksvik og Verdal reddet henne og moren Irene fra nazistenes klør. I oktober og november 1942 startet massearrestasjonene av de norske jødene. Over 760 av 2100 jøder i Norge ble drept under nazistenes jødeforfølgelser. De fleste av dem endte sine liv i gasskamrene i konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz som ligger i dagens Polen.

Anne-Ruth og moren Irene rømte fra Trondheim til Leksvik like før den store arrestasjonsbølgen. Der ble de innlosjert på Moan-gården. Kristoffer Moan, Jon Moan, Ludvik Kruksve, Rikard Myhre og Jean Myhre var de fem heltene som reddet livet til mor og datter Klein. I Sverige fikk familien også et noe overraskende gjensyn med familiefaren Josef som hadde klart å rømme fra konsentrasjonsleiren Bredtvedt ved Oslo.

- Litt rart

Det er verdalingen Marte Hallem som bringer historien til teaterscenen. Operasjon Oleander er en trilogi, og den første delen handler om Irene og Anne-Ruths flukt til Sverige like før jul i 1942. Det er sju år gamle Mali Johanne Odden som skal spille fire år gamle Anne-Ruth.

Helga Haga og Mali Johanne Odden under onsdagens øving i Ner-Killingberg. Foto: Alexander Killingberg

- Anne-Ruth kommer jo også for å se på. Hun er jo rundt 80 år nå, forteller sjuåringen helt uoppfordret til Fosna-Folket.

- Hvordan blir det å stå på scenen å spille Anne-Ruth når du vet at hun sitter i salen og ser på?

- Det blir sikkert litt rart. Jeg lurer på om hun egentlig gjorde alt det vi gjør på scenen, sier Mali Johanne.

Skal bæres

Fosna-Folket møter sjuåringen fra Leksvik i Ner-Killingberg. Det regner denne noe grå augustdagen, så vi går innendørs i fjøset for å gjøre intervjuet. Ute øver Pål Hasselvold (Jon Moan), Line Hallem (Irene Klein) og Mathias Melsæter Rydjord (Ludvik Kruksve) på en fluktscene fra Verdalsfjella. Pål går først bærende på to treski, mens Mathias forsøker å holde Line på beina. I oppsetningen skal Pål bære sju år gamle Mali Johanne i en slags bæremeis slik Jon Moan bar Anne-Ruth i 1942.

- Den er veldig liten, forteller Mali Johanne og sikter til bæremeisa.

I oppsetningen har hun også replikker på tysk.

- Det er spennende å lære nye ting, påpeker sjuåringen og leverer de innøvde tyskglosene på strak arm.

Anne-Ruth før flukten til Sverige i førjulstida i 1942. Foto: Privat

Det ser heller ikke ut til å være noen premierenerver i emning.

- Nei, jeg har vært med på dans på scenen mange ganger før, forteller Mali Johanne.

- Hva er det artigste med oppsetningen?

- At jeg skal være høne. Jeg skal jage Gunnar Moan (far til motstandsfolkene Jon, Johan og Kristoffer, red.anm.), men han jager meg først da, sier sjuåringen smilende.

- Helt utrolig

Anne-Ruth husker i dag kun noen få glimt fra flukten til Sverige i desember 1942. Nå gleder hun seg til premieren på Operasjon Oleander.

- Både min datter Irene og hennes datter kommer på premieren, så nå er damene våre samlet i Leksvik igjen. Jeg gleder meg naturligvis til forestillingen. Det skal bli spennende, sier hovedpersonen selv til Fosna-Folket.

Anne-Ruth bekrefter at det nok blir litt rart å se seg selv på scenen.

- Helt utrolig. Jeg kommer nok til å måtte bruke lommetørkle litt, sier hun.

Foruten de tre krigsårene i Sverige, vokste Anne-Ruth opp i Trondheim sammen med familien. Etter hvert giftet hun seg og flyttet først til Surinam og siden til Nederland og Amsterdam.

- Helter

Anne-Ruths datter Irene er også spent før premieren.

- Jeg er veldig spent på å se hvordan denne historien blir oversatt til et skuespill, men jeg er sikker på at det vil bli gjort på en måte som gjenspeiler frykten og følelsene som var der i selve flukten, sier hun til Fosna-Folket.

Irene er selvfølgelig godt kjent med moren og bestemorens flukthistorie fra 1942.

- Helt siden jeg var liten har jeg vært klar over hva Moan-familien har betydd for familien min. De var absolutt helter for oss. Da jeg ble eldre forsøkte jeg å lese boken (Operasjon Oleander, red.anm.), men det var litt tungt å lese norsk så jeg fullførte den aldri helt. Nå vil jeg prøve på nytt.

- Senere har jeg selvsagt hørt at det var mange flere som hjalp til under flukten til Sverige, men Moan sto familien vår nær, forteller hun.

Pål Hasselvold (Jon Moan) kommer stablene med skiene, mens Line Hallem (Irene Klein) får hjelp av Mathias Melsæter Rydjord (Ludvik Kruksve) i bakgrunnen. Foto: Alexander Killingberg

- Bra gjeng

Thomas Kruksve, sønnesønn av motstandshelten Ludvik Kruksve, forteller at han har ganske store forventninger om at det skal bli en bra teateroppsetning.

- Dette virker som en veldig bra gjeng. Jeg har sett litt av prøvene, og det ser veldig lovende ut, men jeg vil helst ikke se noe mer nå. Jeg vil vente til premieren, sier han.

Lærer leksværing

Helga Haga spiller Borghild Kruksve i oppsetningen. Hun påpeker at det er utfordrende at handlingen i stykket foregår på så mange forskjellige i steder. Fra Leksvik til Sverige.

- Lyssettingen blir helt avgjørende, påpeker hun.

Forestillingen starter i nitida om kvelden. Mot slutten vil den foregå i høstmørket. Haga skryter av historielaget og andre dugnadsfolk som hjelper til med å lage rekvisitter. På scenen er det blant annet to podier som skal fungere som stua på Moan og setra.

Skuespillerne går også grundig til verks for å gjøre stykket så troverdig som mulig.

- Jeg lærer noen småord på leksværing. Dialekten er jo ganske lik verdalingen, men det er noen småord som peker seg ut, påpeker Haga.

- Dette er teater

Anne Marie Ree Moan, som er svigerdatteren til den nå avdøde motstandsmannen Jon Moan, venter også i spenning på premieren i Ner-Killingberg. Hun forteller at slekt fra fjern og nær tar turen til Fosen for å se.

- Dette blir kjempespennende. Det lille jeg har sett, ser bra ut. Vi må imidlertid ha det i bakhodet at dette er teater med en viss kunstnerisk frihet. Vi kan for eksempel ikke forvente at absolutt alle replikkene stemmer, sier Moan.

Hun regner med det vil komme noen tårer under premieren.

- Det blir veldig artig å se hvordan jeg reagerer. Jeg er innstilt på at det blir litt tårer, sier Moan.

Her er hele rollelista (skuespillernavn sist):

Jon Moan - Pål Andre Hasselvold

Johan Moan - Petter Harald Kimo

Kristoffer Moan - Terje Aunan

Marta Moan - Kristin Rønne

Gunnar Moan - Torbjørn Rennemo

Irene Klein - Line Heie Hallem

Anne-Ruth Klein - Mali Johanne Odden

Sara Bodd - Barbro Hølaas Vang

Sonja Bodd - Helene Øvergård Elvebakken

Arne Bodd - Sigurd Ramdal

Judith Bodd - Lina Aunan

Ludvik Kruksve - Mathias Melsæter Rydjord

Borghild Kruksve - Helga Haga

Lensmann/Los - Geir Are Nyeng

Statister: Isak Kimo, Ludvik Hølaas Vang, Marcus Trones, Jon Peder Nyeng

Se Fosna-Folkets dokumentarfilm om juleflukten til Sverige i 1942 nederst i artikkelen.