Les innlegget av Tom Myrvold her.

Men for å synliggjøre dette enda bedre, kan jeg godt ta noen flere: Gjenskaping av Rusasetvatnet, Høyre har ved enhver anledning stemt mot, Ørland Våtmarkssenter, Høyre stemmer mot, Sti-prosjektet fra Austrått - Rusaset- Fitjan, Høyre stemmer mot, Reetablering av Talentlab, Høyre stemmer mot, Uthaugsgården, Høyre stemmer mot. Slikt kunne jeg fortsatt med en lengre liste som viser Ørland Høyre stort sett har vært motstander av all satsing på kultur, natur og historieutvikling på Ørland de siste to periodene. Det vil glede oss i Ørland Arbeiderparti om Myrvold nå endelig har kommet på bedre tanker?

Jeg er glad for at Tom Myrvold setter pris på at Arbeiderpartiet, sammen med våre samarbeidspartnere, har hatt god og ansvarlig økonomisk styring av kommunen og unngått den såkalte ROBEK lista. Dette gjør at vi kan opparbeide handlingsrom i tiden som kommer.

Men, så er det unektelig både trist og overraskende at Høyres ordførerkandidat, som er styremedlem i kulturforetaket, ikke har kunnskap og oversikt over de store reduksjoner som også Ørland Kultursenter har måttet bidra med for å få balanse i kommunens budsjett. Ingen områder har bidratt i prosentvis i den størrelsesorden som kultursenteret har gjort.

Vi snakker her om reduserte overføringer tilsvarende over 1 million kroner, i tillegg til at stillingen som bibliotekar har stått i vakanse i lengre tid. Det betyr at man også i kultursektoren har opplevd sparekniven ganske kraftig, og det overasker stort at Tom Myrvold ser ut til å ha glemt at Høyre i samtlige av sine budsjettforslag de senere årene har foreslått å rasere kultursatsingen, kulturskolen, kino, galleri, natur og historiesatsningen med over det dobbelte av de reduksjoner som er foretatt.

Myrvold påstår også at kultursenteret har hatt gjort avsetninger på 600-700.000 i samme periode. Det stemmer ikke. I 2012 fikk kultursenteret et overskudd på 436.000. Dette ble satt på disposisjonsfond.  Men i 2013 var det et underskudd på 102.000 og i 2014 et underskudd på 34.150. Disposisjonsfondet ble brukt til å dekke opp underskudd. De resterende fondsmidler er bundne prosjektmidler fra blant annet kulturminnefondet, Statens naturoppsyn og Miljødirektoratet. Dette bør vel Myrvold ha kunnskap om som styremedlem i Ørland kultursenter? Evalueringsrapporten fra Ørland Kultursenter fra 2013 viser at kommunen ikke bruker mer penger på kultur nå enn før kultursenteret ble bygd. I tillegg har foretaket i samme periode skaffet over 9 millioner kroner i eksterne prosjekttilskudd, noe som hadde vært umulig uten det brede fagmiljøet i kultursenteret. Disse midlene kommer alle kommunens innbyggere til gode, og er med på å gjøre Ørland til et attraktivt samfunn.

At kultur settes opp mot skole, helse og omsorg er ikke uvanlig, men som leder av oppvekstkomiteen bør Myrvold vite at overskridelser på barnevern på 2,5 mill er en av store utfordringene for oppvekstsektoren sammen med et ønske om flere lærere i skolen. Ørland Arbeiderparti er opptatt av forebyggende arbeid fremfor brannslukking. Men at regjeringsskiftet i 2013 ga kommunen nærmere 6 mill mindre i drift totalt sett i 2015 gjør at vi beklageligvis går enda tøffere tider i møte.

Myrvold avslutter med at det ikke bør være tvil om at Høyre har samme virkelighetsforståelse som AP på at Ørland har et rikt og variert kulturliv, med høy kvalitet basert på frivillighet. Men det er her forskjellen mellom Høyre og AP sin kulturpolitikk kommer tydelig frem. For mens Høyre vil ha kultur basert på frivillighet, og donasjoner fra private aktører, ønsker AP et godt kommunalt kultur- og fritidstilbud med kompetente fagmedarbeidere sammen med frivilligheten og det lokale næringsliv.

Gunnhild Tettli

2. kandidat

Ørland Arbeiderparti