Den årlige matfestivalen samler over 100 lokalmatprodusenter til tre dagers feiring av matglede, kokkelering og salg av kortreist mat. Med kun to utstillere fra Fosen, Guri Kunna A/S fra Rissa og Romstad Gård fra Bjugn, var det ekstra gjevt at en av fosenrepresentantene utmerket seg.

– Vi har vært her hvert år, og har jobbet ganske mye for å få til en fin stand i år. Mange har skrytt av den og det gir jo litt ekstra oppmerksomhet å få en utmerkelse, sier Ingrid Larsen Romstad.

100.000 glass

Sammen med mannen sin, Jørund Romstad, var hun med og startet Norsk Gardsmat i 1995. etableringen av denne bransjeorganisasjonen representerte begynnelsen til det eventyret som mange norske lokale matprodusenter opplever i dag.

– På Romstad startet vi med å produsere 30 geléglass i 1995, nå selger vi over 100.000 i året, forteller hun.

Attåtnæringen ble viktigst

Romstad Gård har ikke egen butikk, men selger varene sine på markeder, eller videre til spekematselgere, gårdsbutikker, grossister og til utlandet. Vanligvis er gårdsmat en attåtnæring, men på Romstad er dyrene solgt til fordel for produksjon av sirup, gelé, puré, eddik og urter

Hakka møkk

– Vi har mange nye produkter i år. Vi har satset på sirup av lakris. og puré av gressløk, ramsløk og løpstikke – eller kjærlighetsurt. Særlig lakrissirupen er populær, den går som hakka møkk, sier frua på Romstad.