Dragan, som har mange venner på Fosen, opplyser at Ørland kommunes vennskapskommune i Serbia er blant de mange stedene på Balkan som er er rammet av den største flommen på 100 år.

Historiske bånd

- Hus, bruer, veier og annen infrastruktur er i ruiner, sier han. Flere kommuner på Fosen har siden 2. verdenskrig hatt en tett kontakt med tidligere Jugoslavia. Under krigen var det to konsentrasjonsleirer på Ørlandet, - på Austrått og Hovde. En stor del av fangene var fra Serbia.

Serbia hardest rammet

Wenche Malmedal, styreleder for Vennskapssambandet Norge-Vest-Balkan, opplyser på organisasjonens nettside at enorme nedbørsmengder har ført til oversvømmelser av elver.

-Mange deler av Balkan er berørt, men slik vi forstår det er Serbia hardest rammet. Store landområder ligger under vann, viktige veier er stengt og det er mangel på drikkevann. Katastrofen er stor og det er behov for både akutt og langsiktig hjelp. Vi i Sambandet skal prøve å gjøre vårt, vi har kontakt med vår søsterorganisasjon i Serbia og får oppdateringer på situasjonen, sier hun.

Oppfordrer alle vennskapskommuner

Vennskapssambandet har også tatt kontakt med Norges Røde Kors og oppfordret dem til å tilby sin støtte og hjelp til sin søsterforening i Serbia.

- I tillegg har vi sendt epost til alle norske kommuner med vennskapskommuner i Serbia om at de tar kontakt med sine respektive vennskapskommuner, vi vet at  flere av vennskapskommunene er hardt rammet.  Det er viktig at vi som venner nå viser vår støtte og tilbyr hjelp. Jeg vil også oppfordre dere alle til å ta kontakt med venner og kjente og vise deres støtte og sympati, sier Malmedal.

Norges Røde kors i gang

Røde Kors i Norge har så langt bidratt med 300.000 kroner fra eget nødhjelpsfond til hjelpearbeidet på Balkan.- Røde Kors- frivillige fra Serbia og Bosnia og Herzegovina i flomområdet jobber nå på spreng for å evakuere mennesker til trygge områder sammen nødhjelpsetatene fra myndighetene. De deler ut tepper og mat til de rammede og bygger barrikader for å holde vannet unna kritiske områder, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge, Åsne Havnelid, på hjelpeorganisasjonens nettside.UD med 43 millioner

- Regjeringen har satt av 43 millioner kroner til flomkatastrofen i Bosnia-Hercegovina og Serbia. Mine tanker går til alle de som er berørt av denne katastrofen, sier utenriksminister Børge Brende på departementets nettside.

47 mennesker er til nå bekreftet omkommet i flommen. Store områder både i Bosnia-Hercegovina og Serbia står under vann. Titusener er evakuert fra sine hjem, og infrastruktur som veier, jernbane, strøm og vannforsyning er ødelagt.

Hemnes bidrar

Hemnes kommune i Nordland har med sin serbiske vennskapskommune Prokuplje også nære bånd til landet og regionen som nå rammes. Store deler av Prokuplje ble for to uker siden satt under vann.

Ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir sendte i går, mandag, en hilsen til sin kollega i Prokuplje, der han sendte sine varmeste tanker fra Hemnes som har gitt 10.000 kroner til opprydding og humanitært arbeid i vennskapskommunen.