Resultatet ble etablering av firmaet Blomsterhjelpen, som tilbyr stell av graver ved kirkegårdene.

- Vi har gått og tenkt litt på det, og sett behovet for stell av gravsteder. Det er ikke alle som har noen til å hjelpe seg, noen flytter og det kan være mange andre årsaker til at ei grav ikke blir stelt, sier Guri.

Mange ustelte graver

Damene forteller at det i kommunen i fjor var mange graver som ikke var stelt, og flere ble stygge på grunn av tørke. Dette vil de nå gjøre noe med.

- Dette blir jo som en hobby for oss, men vi er spente på om åfjordingene er villige til å betale litt for at noen steller gravstedene for dem, sier Torunn.

Først og fremst ser de for seg å stelle gravsteder ved Åfjord kirkegård, men tar også på seg planting ved andre kirkegårder i kommunen.

Det vil hovedsakelig bli snakk om å stelle graver i sommersesongen som er fra mai til september, men det vil også være aktuelt med oppdrag uten om denne perioden.

- Det er jo mange som for eksempel vil få lagt ned julekranser og tenne lys på grava ved spesielle merkedager og høytider, forteller Guri.

- Positiv til tiltaket

Kirkeverge Helge Nilsen i Stoksund og Åfjord kirkelige råd er positiv til initiativet.

- Kirken setter stor pris på denne type arbeid, det er egentlig greit at kirken ikke gjør det. Vi har jo ansvar for noen legatgraver, og i forbindelse med disse så står det jo at det skal plantes så lenge det er penger på kontoen som er satt opp til formålet, sier Nilsen.

Kanskje kan Blomsterhjelpen også etter hvert ta over stellet med disse gravene, tror Helge.

Torunn og Guri har lurt litt på hvordan de skal finne frem til de enkelte gravene, og Helge finner frem et kart over Åfjord kirkegård.

- Alle graver har en bokstav og et tall, forklarer Helge og peker på kartet.

Han opplyser at det på Åfjord kirke sine nettsider også er et register med alle opplysninger på de enkelte gravsteinene.

Helge og Blomsterhjelpen- damene diskuterer litt rundt det å jobbe på en kirkegård, og ulike løsninger for vanningskasser og beplantning.

Fortsatt gjenstår det noen formaliteter, men damene er nå klare for markedsføring av firmaet.

- Nå er vi bare spente på om vi får noen respons, sier de.

Kirkeverge Helge Nilsen viser Torunn og Guri et kart over Åfjord kirkegård. Foto: Siri Wold Theodorsen