Torsdag ettermiddag var det rundt 25 søppelplukkere som stod klare til dyst ved fjæra ved Oksvoll camping i Bjugn. Nes/Oksvoll Bygdekvinnelag var initiativtakere til søppelplukkinga, som et bidrag til den landsomfattende kampanjen Hold Norge Rent som starter neste uke.

Plastavfall

Både stor og liten stilte opp som plukkere, og innen de ga seg med aksjonen hadde de plukket ti store sekker med søppel i fjæra.

– Alle sekkene var ikke fulle, men vi fant en del større gjenstander også. Blant annet fant vi svømmebrett, tau, plastbeger og andre rester av plast av ymse slag. Det var absolutt behov for rydding, slår Kirsti Anne Mandal fast.

Mandal er sekretær i bygdekvinnelaget. De arrangerte en slik ryddeaksjon på samme tid i fjor, og selv om ti sekker med plastavfall må sies å være mye, er det fortsatt mye mindre enn det de fant i 2017.

– Det var dobbelt så mye i fjor. Det kan skyldes været, og hvor mye plast og søppel som kommer opp på land. Men vi tror også at slike ryddeaksjoner hjelper på, sier Mandal.

Søppelplukkerne samlet inn ti sekker med søppel fra fjæra. Foto: Kirsti Anne Mandal

Holdningsarbeid

Hun synes det er et viktig poeng at barna bidrar med ryddinga for å skape gode holdninger for framtida.

– Samtidig er nok barna ofte flinkere enn de voksne til å passe på at man ikke etterlater seg søppel.

Ryddeaksjonen ved Oksvoll er også en sosial happening i nærmiljøet, og Mandal håper de kan inspirere andre til å ta søppelsekken fatt og rydde plast ut av naturen.

– Vi fikk utlevert sekker av Fosen renovasjon, og gjorde en avtale på hvor avfallet kunne hentes. Det er ei veldig god ordning, sier hun.

Nå er stranda ved Oksvoll ren og pen, og klar for badeliv i sommer.

– Nå er den klar! Og stakkars den som hiver fra seg søppel der, ler Mandal.