Elin Hovde, Aud Lilleengen, Toril Oksvold, Annette Kappler, Magne Sandøy, Aina Regine Norseth og Martin Rasch har bidratt med kunst til inntekt for Streetlight. Erlend Johannesen som i en alder av 21 år grunnla barnehjemsorganisasjonen Streetlight for snart seks år siden, kommer til Ørland kultursenter i kveld. Her vil det også bli avholdt en auksjon til inntekt for barnehjemmet. I tillegg til et maleri av Magne Sandøy er det en rekke maleri som du kan kjøpe for minstepris i auksjonen fra 600 kroner og oppover.

Penger fra Fosen har bidratt til at utbygginga av Streetlights barnepark i Tacloban på Filippinene er godt i gang.

Dette fastslår Erlend Johannesen (27) som står bak etableringen av organisasjonen Streetlight og et barnehjem i byen Tacloban på Filippinene.

-Vi er veldig takknemlige overfor fosningene som har bidratt til at dette ble mulig, sier han.

19. april i år ble det arrangert en støttekonsert i Bjugn Kulturhus til inntekt for organisasjonen. Inntektene fra arrangementet ble satt inn i restaurering av en barnepark på stedet, hvor om lag 65 gatebarn får hjelp. Barna, fra ti til 15 år, er offer for barneprostitusjon, rus og vold.

-Det var disse pengene som gjorde det mulig for oss å sette i gang bygginga, sier Johannesen på telefon fra Levanger. Der er han for tida sammen med kona Neva Homeres på besøk hos foreldre sine. I kveld blir det mulig for fosninger å møte ham på Ørland Kultursenter når han kommer for å fortelle om sin spesielle livshistorie. Han er for øvrig godt kjent med Fosen etter fordi han avtjente deler av sin militærtjeneste ved Ørland hovedflystasjon. Fosen har på flere måter vært sentral i oppbyggingen av barnehjemmet. Ragnhild Frengen fra Fevåg sitter i styret i Streetlight og var med til Filippinene i november 2003 og dro i gang barnehjemmet. Åfjordingen Toril Tårnesvik har jobbet som frivillig ved senteret.

Fosna-Folkets journalist, Paul Aage Hegvik, har besøkt barnehjemmet i Tacloban og var initiativtaker til støttekonserten i april.

- Det ga et veldig sterkt inntrykk, både det å gå i slummen i den vanvittige fattigdommen, og det å møte gatebarna på en nattevandring sammen med Erlend og andre. Noe av det spesielle med nettopp Erlend er ikke bare det at han etablerte barnehjemmet, men også det fantastiske han gjorde som 21-åring da han reiste fra Norge med to tomme hender. Han er et utrolig forbilde for mange ungdommer, sier han.

Barneparken i Tacloban, som nå er under restaurering, ble overdradd fra provinsen Leyte på Filippinene til Streetlight sist vinter. Parken er på hele 12.000 kvadratmeter med to større bygninger på området. Med egen strandlinje, små lekeslott og fiskedammer er det et veldig spesielt anlegg. Men parken er nedslitt etter å ha stått til forfalls i 15 år.

-Det første bygget er ferdig restaurert om et par uker. I dette skal det bo 25 barn. Derfor har vi prioritert å få dette ferdig først, forklarer Johannesen. Kostnadene er beregnet til 250 000 pesos. Da pengene til dette bygget ble overført fra Norge for et par måneder siden var dette om lag 35 000 kroner. Konserten i Bjugn bidro til at det ble samlet inn cirka 43 000 kroner. 8 000 kroner av disse inntektene var salg av vaksinasjonskort som nettopp går til vaksinering av gatebarn i byen. Billettinntektene fra forestillingen har dermed fullfinansiert det første bygget.

Bygg nummer to er et studiesenter, administrasjon, en gratisklinikk og en liten overnattingsdel for frivillige på senteret. Det siste betyr at frivillige fra Norge kan bo gratis, framfor å betale for egen lomme på hotell. Studiesenteret er et dagtilbud hvor om lag 50 barn får mat, hjelp til utdanning og annet. På klinikken får gatebarn i byen gratis legehjelp, samtidig med at flere hundre barn er med på et vaksinasjonsprogram. Om noen uker igangsettes også en betydelig restaurering av selve uteanlegget. To unge stjørdalinger reiser i oktober til Tacloban og vil være blant dem som vil bidra i dette arbeidet. Den ene av dem er utdannet blomsterdekoratør. Parken er bygd opp med et stort gjerde rundt området sånn at barna blir beskyttet fra biltrafikk, kriminalitet og politi. Hvis alt går etter planen er anlegget ferdigstilt til jul.

Johannesen forklarer noe av takknemligheten til fosningene med at Streetlight har slitt økonomisk siden november i fjor. Blant annet fordi finanskrisen gjorde at den norske krona ble betydelig svekket. Ei krone tilsvarte en periode bare 6,2 pesos etter at den har vært oppe i 8,5 pesos. Dette har ført til at det har vært nødvendig å kutte en del på barnehjemmets budsjett.

-Det har vært tøffe tider, sier han, men nå har han håp om at flere kan være med på å bidra etter at han i de nærmeste ukene blant annet skal holde et foredrag for Trondheim Næringsforening og Samarbeidsgruppen Midtbyen. Organisasjonen kommer også snart i gang med et kunstlotteri med bidrag fra kjente norske kunstnere. I galleriet Moderen Art i Trondheim vil det også bli arrangert en utstilling.

- Her trenger vi loddselgere. Og vi trenger hjelp på alle måter. Interesserte må bare melde seg, sier barnehjemsstifteren. Han informerer samtidig om at frivillige gjerne kan melde seg mandag kveld på Ørland kultursenter.

DETTE MALERIET kan du på i kveld med en minstepris på 6000 kroner. Verdien er 18.000 kroner.
ERLEND kommer til Ørland Kultursenter i kveld hvor han vil bli intervjuet av NRKs Ståle Yttrehus. Erlend er nominert to år på rad som årets trønder, blant annet av nettopp NRK Trøndelag, samt Adresseavisen.
PENGER fra en støttekonsert i Bjugn 19.april i år har finansiert første byggetrinn på en barnepark i Filippinene.