Ifølge regelverket kan norske statsborgere drive fritidsfiske med følgende redskaper:

  • Håndsnøre, fiskestang og en maskindrevet juksa eller dorg

  • Garn med samlet lengde på inntil 210 meter

  • Liner med opptil 300 kroker

  • Inntil 20 teiner eller ruser

Som fritidsfisker kan en omsette fangsten sin gjennom et fiskesalgslag. Den eneste begrensningen som finnes er på torsken. Der kan det maksimum omsette 2000 kilo torsk per person per år.

Fiskekvantumet som fritidsfiskerne leverer gjennom salgslagene blir avregnes direkte mot kvantumet som er avsatt i åpen gruppe i torskefiskeriene. Ingen av de andre gruppene er med på å avgi kvantum til fritidsfiske.

Styret i Fiskarlaget Midt-Norge har behandlet saken på siste styremøte og følgende vedtak ble fattet:

”Styret i Fiskarlaget Midt-Norge har fått flere henvendelser fra lokallag og enkelt personer som er bekymret og sjokkert over hvordan enkelte utnytter systemet når det gjelder fiske og omsetning i fritidsfiske. Det er allment kjent at betydelige menger fisk blir omsatt svart til privatpersoner og til næringsvirksomhet, sånn som for eksempel restaurantbransjen. Det finnes også flere eksempler på videreforedling og salg av fiskeprodukter som foregår svart. Fritidsfiske har etter hvert utviklet seg til et skjult næringsfiske for en del personer.

”Svartsalget” i enkelte områder er med på å ødelegge ressursgrunnlaget for godkjente kjøpere, som sliter for å få nok råstoff til sine anlegg.

Styret er også kjent med at fritidsfiske kan utøves på en slik måte at fisk kan leveres tilnærmet uten begrensninger fra en enkelt fritidsbåt når fangsten i løpet av året fordeles på flere familiemedlemmer og venner. En slik praksis kan innebære at hver enkelt fritidsbåt, uten å være registrert, kan fiske og levere et kvantum som kan overstiger et yrkesfartøy i samme størrelse.

Det er også signaler på at yrkesfiskere benytter seg av fritidsfiskesystemet for å levere torsk etter at de har fisket opp sin egen torskekvote. På denne måten er fiskere i lukket gruppe med på å stjele kvantum fra åpen gruppen innen torskefiskeriene.

Har det vært mulig og stoppet ulovlighetene gjennom økt kontrollvirksomhet, så hadde det vært ønskelig. Men erfaringer viser at dette er veldig vanskelig. I dag har ikke Fiskerdirektoratet nok ressurser til å gjennomføre så omfattende kontroller.

Fiskarlaget Midt-Norge krever derfor at det igjen innføres et forbud mot omsetning av fisk fra fritidsfiske. Fritidsfisket bør igjen bli et fiske for ”matauk” for familien og opplevelsen med fine turer på sjøen.

Videre så bør det også vurderes om redskapsbruken bør begrenses. Her må redskapsmengde vurderes opp mot formålet for fritidsfiske.

Styret i Fiskarlaget Midt-Norge ber Norges Fiskarlag ta tak i denne saken så snart som mulig.”

Illustrasjonsbilde. Foto: Steinar Jakobsen.