11-åringen har deltatt i Prosjekt Fantasi, en konkurranse som tar sikte på å inspirere barn til å komme opp med ideer til framtidens oppfinnelser. Hele 2400 bidrag ble sendt inn, men Tyras oppfinnelse kom gjennom nåløyet. Tyras oppfinnelse er nå bygd i fullformat og står utstilt på Teknisk museum i Oslo.

- Lager strøm

Tyra Celine har funnet opp en humpedisse som kan produsere energi. «Energihuska» drives av ei reim eller et kjedehjul med pendelbevegelse, og kraften overføres til en dynamo. Skissene til humpedissa ble til da Tyra Celine var bare 10 år.

- Jeg hadde lyst til å lage noe der man leker samtidig som man lager strøm. Også elsker jeg humpedisser, har hun selv sagt til Fosna-Folket.

- Forskjellige vektklasser

Tirsdag disset Tyra og minister Tord Lien sammen på energihuska.

- Jeg fikk prøve den. Det var litt forskjellige vektklasser, men det var utrolig gøy. Det er artig at barns lek kan produsere energi, sier han.

Lien var tydelig imponert over 11-åringens oppfinnelse.

- Jeg håper Tyra og andre barn og unge i Norge fortsetter å interessere seg for realfag og teknologi. Det er svært viktig med en grunnleggende forståelse for dette. Da er det flere dører som står åpne i det senere utdanningsløpet. Landet trenger tilgang til denne typen kompetanse, påpeker Lien.