- Men telling av hoggorm avgjør om folk ser den. Spesielt om våren, når det har vært kalde netter, er hoggormen ute. Da er gjerne folk ute og går også, fordi det er varmere i været. Da får vi et møte, forteller han.

Tåler frost dårlig

Dolmen påpeker at det er «trege» svingninger i hoggormbestanden. Den føder nemlig kun hvert andre år. Om vinteren ligger ormen i hi i bakken.

- Dersom det har vært en kald vinter med mye frost langt nedi bakken, kan mange ormer ha dødd på grunn av det, forteller han.

Ormene ligger gjerne flere sammen i hiet. Dolmen følger et hoggormhi i Bymarka i Trondheim.

- Der ligger det 20-30 hoggormer sammen. Det finnes eksempler på at rundt 100 hoggormer ligger i samme hi, forteller han.

Dolmen påpeker at hoggormen ikke nødvendigvis er sosial.

- Jeg tror rett og slett at ormene finner seg steder hvor der er gunstig å overvintre. Da må de så langt ned i jorda at det er frostfritt. Det er ikke alle steder man kommer så dypt, påpeker han.

Traff to ormer

Tove Solli var i helga på tur til Blåheia i Rissa. Hun traff en hoggorm nesten på toppen.

- Det var en skikkelig voksen en, forteller Solli om den første ormen.

På tur ned påtraff hun og venninnen nok en hoggorm. Denne var mye mindre.

- To ormer på en tur er i overkant mye, påpeker Solli som ikke har noe særlig til overs for ormen.

- Jeg har gått rundt 1900 turer opp til Blåheia i løpet av 19 år. Det er først de siste fem årene at jeg har sett orm der, forteller hun.

Solli trøster seg med at ormen sannsynligvis er reddere for henne enn motsatt.

Undertegnede påtraff lørdag en hoggorm på Tøndelsfjellet i Bjugn.

Så lang blir den

Hoggormekspert Dolmen forteller at Norges lengste målte hoggorm var 86 centimeter lang.

- En hoggorm på 60 centimeter er en brukbar størrelse, forteller han.

Dolmen forteller ormen også ser større ut når den soler seg.

- Da bretter den seg ut. Ormen er ganske elastisk.

- Hva er diameteren på en vanlig hoggorm?

- Om du tar pekefingeren din på tuppen av tommelen og danner en sirkel, så har du en ganske fet hoggorm, forklarer han.

Dolmen har lagt merke til at mange har et noe anstrengt forhold til hoggormen.

- Det er klart man skal passe seg. Man skal ikke ta opp en hoggorm, men det er veldig sjelden at den angriper. I naturen har hoggormen en stabiliserende effekt. Den spiser mus og smågnagere, sier han.

Dolmen påpeker at det i musebestanden, i motsetning til hoggormbestanden, er store svingninger, og at hoggormen tar seg av toppene.

For varmt

Det er om våren det er størst sjanse for å treffe hoggormen i naturen. Da er de på vei ut av hiet og sprer seg til alle kanter.

- På denne tiden begynner den å gå i dekning. Hoggormene er vekselvarme. De ligger ute i sola til de oppnår en temperatur på et par og tretti grader. Deretter går den i dekning. I lyngen kan det fort bli over 30 grader når sola står på. Da blir det for varmt. Den kryper i skjul, for eksempel i hull i bakken. Om sommeren er det sjelden å se hoggormen bortsett fra tidlig om morgenen og om kvelden eller etter at det har regnet, forklarer Dolmen.

Han avliver også myten om at det ikke er hoggorm der det er maur.

- Hoggormhiet vi følger i bymarka, ligger rett ved en maurtue. Hoggormen kan godt krype over en maursti uten at det gjør ham noe. Men det er klart at om man slipper en halvdød hoggorm ned i en maurtue, så vil mauren angripe.

- Hvor gammel blir hoggormen?

- Det er vel eksempler på at hoggormer som lever i fangenskap har blitt opp mot 20 år gamle, men i naturen er det svært sjeldent, sier Dolmen.