Fosna-Folket tok pulsen på lokale meningsbærere på gatenivå med følgende spørsmål:- Ønsker du én stor Fosen-kommune eller fire mindre kommuner bestående av Ørland/Bjugn, Åfjord/Roan, Rissa/Leksvik og Osen?

Sammenslåing eller ikke

– Slå dem sammen! Jo, større, jo bedre, sier Bjørn Solem (70).

- Det kommer uansett ikke til å endre min hverdag. Jeg er fra Bjugn, men jobber i Ørland, og kommer til å gjøre akkurat det samme som før!

Kim Torild. Foto: Erik Eikebrokk

En innflytter, som har bosatt seg i Bjugn, deler ikke Solems syn.

– Nei, jeg vil ha fire mindre kommuner. Ørland har litt mer penger enn Bjugn, så jeg håper det kan brukes litt mer ressurser på helse- og eldreomsorg i den nye kommunen.

– Dessuten ønsker jeg bedre tilbud til ungdom som har havnet på skråplanet. Det er noen av dem her ute, sier Kim Torild (50+), som nylig flyttet til Fosen fra det travle storbylivet i Trondheim.– Jeg har aldri hatt det så bra, som etter at jeg flyttet ut hit.

Gatedebatt

Sebastian Pedersen (22) Foto: Erik Eikebrokk

En 22-åring er så fersk på Fosen at han ikke har rukket å sette seg inn i den politiske reformasjonen.– Jeg har akkurat flyttet hit, sier Sebastian Pedersen (22).

Han har flyttet til Oksvoll fra Trondheim på grunn av jobb, men vet ikke hvilke fordeler og ulemper kommunereformen kan føre med seg.– Det er noe som opptar meg, men jeg har vært her så kort tid at jeg ikke har rukket å sette meg inn i saken. Derfor tenker jeg at det blir feil å ta et standpunkt.

Knut Aspen (60) Foto: Erik Eikebrokk

En åfjording er derimot klokkeklar.– Slå dem sammen til én! Vi har ikke bruk for å ha kommuner på småsteder som Åfjord og Roan. Det er bortkastede penger og dårlig ressursbruk, sier Knut Aspen (60).– Vi har tilgang til tilbud og tjenester på data og internett. Det er mange stillinger på Fosen som kunne vært redusert, og den ledige arbeidskraften kunne blitt brukt til noe mer nyttig.

Sterkere sammen

Nasim Akram Khreiba (36).

Nasim Akram Khreiba kommer langveisfra. 36-åringen har faktisk reist helt fra Syria, og kom til Norge i februar 2014.– Jeg tror det er best å samle seg. Det er bedre å være stor sammen enn å være liten alene.Nasim flyttet til Brekstad i desember 2014, og pendler til Trondheim på grunn av jobb.– Det er vanskelig å få jobb på Fosen, så jeg håper at en sammenslåing kan føre til flere arbeidsplasser her ute.

Nasim Akram Khreiba (36).